To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

24 ноември - Света Катерина (Вмчц-а Екатерина; Вмчк Меркурий)


Именници: Екатерина, Катерина, Катя.

В голяма част от страната празникът е в чест на болестта шарка и на болестта бяс. Този ден също е и на света Екатерина, покровителка на майките.  Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близките хора - за предпазване от шарката, за здраве, благополучие и в чест на света Катерина.  Някъде захранват и кучетата с тази пита, за да не ги хваща бясът. Именничките посрещат гости в домовете си.

 В народния календар се преплитата езическите представи за болестите като зли демони, нападащи човека, с християнските идеи за светците-покровители на здравето и майчинството. Така житната жертва, омилостивяваща шарката и бяса, е предназначена и за св. Екатерина, която защитава майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората. Чества се като Мишинден в Източна Тракия, в Пловдивско е известен с някои обичаи за предпазване от шарка. Тогава жените приготвят и раздават намазана с мед пита.

В православния календар 24 ноември се чества в памет на Великомъченица Екатерина (IV в.) - девойка от александрийски царски род. Тя влиза в диспут с езически жрец, печели го, но въпреки това е осъдена на смърт и убита жестоко.