To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

Николай Галов (1943 – 1993)



Николай Галов, известен на всички в България като „колегата Галов”, е роден на 5 юли 1943 г. в Пловдив. Умира отново в Пловдив, малко преди 50-тия си рожден ден – на 9 юни 1993 г. Започва кариерата си на спортен радио журналист в радио Пловдив, а в последствие става и национален спортен коментатор, предава футболни срещи на Радио Хоризонт, а успоредно с това започва да работи и за БНТ. Николай Галов пише и за множество вестници, издавани както в Пловдив, така и в София и Варна.

 

Става "кръстник" на футболен клуб Локомотив, назовавайки ги "Смърфовете", защото, както той сам се бе изразил: „Не е честно Тракия (бел.ред.: днес Ботев) да има прякор, а Локото да нямат”… Въпреки безпристрастното му коментиране, мнозина подозират, че е привърженик на Тракия. Но при директно запитване, Галов винаги отговарял, че "е за Берое - Стара Загора”.

 

Негови са известните и досега повтаряни изрази от типа: „Дъжд, дъжд, дъжд от голове!! 1-0 за Тракия!”, както и „Чухте състава на двата отбора, сега ще изредя и имената на дузината запалянковци на скамейките на стадион Спартак в този мъглив и студен ден.”

 

Галов коментира на живо мачовете от световното първенство по футбол в Италия, а по време на световното първенство в Мексико, когато всички отпътували коментатори са само софиянци, тъкмо Николай Галов е дежурен в студиото в София. Налага се 90% от срещите да се предават тъкмо от там, поради провалени звукови връзки с Мексико – коментарите му са на такова ниво, че зрителите не осъзнават, че „колегата Галов” всъщност предава от студиото в София, разполагайки само с информацията, която успява да събере преди всеки мач, и то без достъп до самото игрище…

 

Освен футбол, "колегата Галов" коментира и тенис, баскетбол, конен спорт, художествена гимнастика, бокс, гребане, шахмат и още много други. През кариерата си се запознава и интервюира спортни звезди като Гари Каспаров, Анатолий Карпов, Христо Стоичков, Стефка Костадинова (с която бяха верни приятели) и още много, много други…

 

Николай Галов се оженва за любовта на живота си – Виолета Кондова. Двамата имат една дъщеря – Евелина, два хамстера, морско свинче, котка и куче Ники (в точно тази последователност).

 

Галов получава мозъчен кръвоизлив броени дни преди да замине да коментира финалния мач за Купата на България… Умира няколко дни по-късно в болницата. Всички негови приятели го помнят с невероятното му чувство за хумор и скорострелната му мисъл.

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Информацията ни беше любезно предоставена от дъщерята на Н. Галов - Евелина, която живее и работи като журналист в САЩ