To:
From:
Относно:
Бележки:
 
Captcha
Въведи кода от картинката
 

Жан Виденов (род. 1959)Роден е на 22 март 1959 г. в гр. Пловдив. Завършва английска гимназия в Пловдив и външноикономически отношения в Московския държавен институт по международни отношения. Там научава арабски език. Работи като специалист в корпорация Биотехника и БССП Автоелектроника. По-късно е на работа в ръководни органи на Комсомола в Пловдив и в София. В началото е протежиран от лидери на БКП от Пловдив.

На 14-ия конгрес на БКП през 1990 г. е избран в състава на Висшия партиен съвет (ВПС), а от ноември 1990 г. е включен в Председателството на ВПС на БСП. Народен представител  в 7-ото велико народно събрание (ВНС) и в 36-тото НС с листата на БСП. На 40-ия конгрес през декември 1991 г. по предложение на Александър Лилов е избран за председател на Висшия съвет на БСП. Преизбран е на този пост на 41-ия конгрес през юни 1994 г.

През есента на 1994 година коалицията на БСП (с Екогласност на Стефан Гайтанджиев и БЗНС Александър Стамболийски на Светослав Шиваров) спечелва парламентарните избори. Жан Виденов става министър-председател на 21 януари 1995 г. Виденов започва масовата приватизация през лятото на 1996 година и предлага в края на същата година въвеждането на Валутен борд.

Виденов подава оставка в края на декември 1996 г. предимно под натиск от страна на МВР. След оттеглянето на Виденов от държавната и партийната власт (на негово място за председател на БСП в края на 1996 е избран Георги Първанов, който по-късно става и президент на България), най-значителната му проява е мемоарната книга `Отвъд кулисите на политическия театър. Партийната опозиция`.