Полезни съвети при пътуване

Следващите полезни съвети при пътуване са събирани от множество източници, включително и личен опит. Винаги трябва да сте много разумни, когато пътувате – независимо в страната си или в чужбина.

Туристите от всички шенгенски страни пътуват до България без виза. Българска виза (входна или транзитна) може да се получи във всяко Българско посолство или Консулска служба в страните, за които виза е необходима. Гражданите на САЩ и Канада, Страните от Европейския съюз, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Израел, пътуващи с обикновен паспорт, не се нуждаят от виза за престой в България не надвишаващ 30 дни. Ако планирате престой по-дълъг от 30 дни, или пътувате с дипломатически или служебен паспорт – тогава ви е необходима виза и трябва да я получите предварително (преди влизане в България).

Броят на чуждестранните туристи в България е нарастнал с 8.55% за първите девет месеца на 2002 г., според Отдела по Туризъм към Министерство на Икономиката. През септември 2002 г. броят им е нарастнал с 10.72%. Броят на чужденците, посетили България като туристи през 2002 г. е общо 2 443 296 души – като почти 20% от тях са били германци. Броят на немските туристи за първите девет месеца на годината е нарастнал с 27.5%, този на британските – с 64%, а този на шведските – с 14%. Икономическото Министерство предвиждаше нарастване на туристите за 2002 г. с общо 9% в сравнение с предходната година. Намалял е броят на руските туристи с 25% (което се дължи на визовия режим за гражданите на Русия), а на украинските – с 45% (по същата причина). Отделът по Туризъм направи изявление, че Правителството ще отпусне 20 милиона лева за реклама в чужбина на туризма в България.

Най-подходящото време да посетите България е късно през пролетта, в началото на лятото. През този период времето е много стабилно и топло, дните са с голяма продължителност (над 12 часа), а валежите са по-редки, отколкото са били през пролетта. Температурите в разгара на лятото често надхвърлят 30°C (понякога са и далеч по-високи). Носете леки дрехи, тениски, къси панталони (които са далеч по-удобни през лятото от дългите), сандали, слънчеви очила, а онзи от вас, които желаят – и бански костюми. За да се предпазвате от силните слънчеви лъчи високо в планината – винаги носете шапки и крем за лице с висок слънцезащитен фактор. Желателно е да имате винаги чифт удобни затворени обувки (отново подходящи за планински райони), както и шлифер или яке в случай на летен дъжд. И не забравяйте ватирана фланела, която да наметнете в по-студена вечер.

Ако се случи да бъдете тук в разгара на жегите през юли-август, запомнете следните положения, които ще ви улеснят в старанието ви да останете свежи и енергични, въпреки жегите:

 • Вода с температура 36°С е идеална за душ, когато ви е много горещо.
 • Заменете обичайния си дневен крем с по-течен крем, винаги със среден или висок слънцезащитен фактор (SPF 30, 40 или дори 60).
 • Поставяйте дезодоранта си сутрин, когато тялото ви е чисто – сухите дезодоранти са за предпочитане пред спрея, който далеч повече дразни кожата.
 • Дрехите ви трябва да са от леки и естествени материи – лен, коприна, памук. Те намаляват потенето.
 • Можете да обтриете лицето си с ледени кубчета, за да се освежите (разбира се, предварително трябва да сте свалили грима си).
 • След вечерния душ, си сложете студен компрес на лицето за 3-4 минути.
  България, както и останалата част на Европа, ползва метричната система. Ако сте незапознати с тази ситема е възможно да се объркате.
 • Може да е полезно да запомните, че 82°F е почти 28°C, а 61°F е около 16°C – това са единствените две стойности, които почти точно могат да се прехвърлят от Фаренхайт в целзий и обратно.
 • Ако искате по-голяма прецизност, 10°C са 50°F. 20°C са 68°F, а 30°C са 86°F, лесно се помнят в комбинация. Освен това, 40°C са 104°F.
 • Повечето ресторантски менюта в България ви посочват приблизителния грамаж на храните, за да се ориентирате в големината на порцията. Запомнете, че 500 гр е малко повече от 17 унции (1.1023 американски фунта). Така, че ако видите храна в менюто с грамаж 250 гр, считайте я за съвсем “нормална” порция.

Когато сте на път, имайте предвид следните съвети:

 • Вие сте на почивка!! Забравете работата си у дома... без мобилни телефони... дори без лаптоп. Винаги при необходимост можете да ползвате някоя Интернет зала – такива има навсякъде из Пловдив.
 • Пострижете косата си на такава прическа, че да може да се поддържа без особени грижи, сушене и т.н. Момчета - пуснете си бради! Никой и без това няма да разбере как точно сте изглеждали у дома си, а вие ще се радвате на един различен вид за 3 седмици.
 • Не се напъвайте да шофирате. Наслаждавайте се на удоволствието да ходите пеш, или да се повозите на такси или на влак.
 • Не носете много вещи... насладете се на пазаруване тук и там.
 • Не приготвяйте дрехи, които искат гладене – ходете намачкани и небрежни.

Не носете бижута, освен брачните си халки – така ще имате по-малко ценности за губене.

 • Носете си мъничък фотоапарат, или такъв за еднократна употреба, освен ако разбира се не сте пристрастени към фотографските принадлежности.
 • Научете по няколко думи на български: "моля" -- (‘MOL -YAH) – и "благодаря" -- (BLA -GO -DAR -‘IYA) – като начало. Българската граматика е по-сложна в сравнение с английската, но на вас ви трябват само няколко полезни думи. "Да" се произнася "Dah"; "не" -"Neh". "Dobre" (което най-общо означава “добре”) е доста универсална дума, отговаряща на английското "OK". Освен това – българският език различава и род – мъжки, женски и среден.
 • Насладете се на различното – не търсете само познатата Кока Кола (въпреки, че няма място в Пловдив, което да не я предлага). Опитайте фреш-соковете и сандвич с местен кашкавал или салам (или пилешко, или шунка).
 • Пътувайте извън туристическия сезон! Така ще бъдете навсякъде добре дошли, и няма да се нуждаете от никакви резервации изобщо!
 • Ако обичате да правите икономии – може да си вземете стая с обща баня и тоалетна за една-две нощувки.
 • И най-вече – пътувайте с твъдото решение да се забавлявате.

Националните български празници са следните:

 • 1-ви януари
 • Националният празник на България – 3-ти март
 • Великден (не е на същата дата, както е в Западна Европа – обикновено е седмица по-късно, в съответствие с Източно-православния календар) – обикновено се празнуват 3 дни
 • Гергьовден – 6-ти май
 • 24-ти май – ден на Светите Братя Кирил и Методий (Ден на славянската писменост и култура)
 • 24-ти декември – Бъдни вечер

Телефонните услуги в България

Международният код за избиране на България е +359; кодът за София е 2, а за Пловдив е 32, когато се избира от чужбина (ако сте вече в България, кодът добавя по една нула отпред: София 02, Пловдив 032, и др.) Монетни и картови телефони както за местни и междуградски, така и за международни разговори има в хотелите и телефонните кабини към пощенските служби. Директна телефонна връзка от България към всички държави може да се осъществи от кабините на БТК (Българската телекомуникационна Компания) или посредством фоно-карти, но за съжаление не всички оператори говорят чужд език. Носете си карта за телефон от вашия доставчик на задгранична телефонна връзка. Запишете си техния код за достъп от страните, които ще посещавате, включително и България. Пощите също предлагат междуградски и международни телефонни разговори, пращане на телеграми и факсове в границите на страната и в чужбина.

Системата е обширна, но остаряла, главно поради ниското ниво на свежи капитали и недобра подкрепа на инфраструктурата. Повече от две трети от всички телефонни линии са лични, има телефонни услуги в повечето села; общо взето модерна цифрова кабелна линия сега свързва пощенските центрове в повечето региони

150 – Бърза помощ
160 - Пожар
166 - Полиция
140 – Изпращане на телеграми
144 – Служба “Справки по телефона”
146 – Пътна помощ
165 – Пътна полиция
175 - Прогноза за времето
180 - Точно време
0123 – Оператор за международна връзка (ако няма директно избиране)
121 - Оператор за междуградска връзка
120 – Събуждане по телефона

Информация относно паспорта ви:

Хотелите в България, както и в различни части на Европейския съюз, са упълномощени да ви поискат паспорта, за да дадат данни за вас на полицията (която трябва да знае кой влиза в страната). Връщат ви го или на следващата сутрин, или когато излизате от хотела за пазаруване, разглеждане на забележителности, и др.

Абсолютно никой, като изключим в хотела, в банката или някой добронамерен полицай, по принцип няма да иска да види паспорта ви. Разумно би било да си направите фотокопие на двете най-важни страници от паспорта ви, което да съхранявате на сигурно място. Такова копие би помогнало много на вашия консул при бързо издаване на нов паспорт, в случай, че ви откраднат настоящия паспорт.
Не е задължително, но е много желателно да се регистрирате в съответната Консулска служба на държавата си в София по време на престоя си в България (Всички посолства и Консулски служби се намират в столицата София; в Пловдив има единствено Консулски служби на Гърция и Турция). Тези служби могат да запишат най-съществената информация от паспорта ви, и в случай на загубване или кражба, да заменят липсващия ви документ просто за броени часове.

Опасността от крадци:

Пътуването ви винаги ще бъде далеч по-приятно, ако се отпуснете и се наслаждавате. Запомнете – като оставим настрана джебчиите, никой друг няма да ви се нахвърли. За да се защитите от крадци, които може да ви набележат най-често в градския транспорт: постарайте се винаги да носите парите си, документите за самоличност и други лични вещи в окачено на врата ви портмоне. Желателно е да поставите велкро-лента на джобовете си (както предните, така и задните) – ако някой се опита да извади портфейла от джоба ви, ще го усетите и, разбира се, ще го чуете.

Престъпност:

Нападенията над хора са редки, според стандартите за престъпност в по-големите американски градове. Няма проблем да се разхождате тук късно вечер и да не се чувствате застрашени. Единственото място, където трябва да сте внимателни, се намира около Хотел Плиска в София. Все пак – не бъдете наивни – не парадирайте с пари или бижута, бъдете скромни и незабележими - и всичко ще бъде наред. Посегателствата върху собствеността са далеч по-популярни, а авто-кражбите са българския сппециалитет. В големите градове хората са преситени от чужденци – повечето ще са дружелюбни, но ще има и такива, които ще са груби или враждебни. Болшинството от българите просто няма да ви обръщат внимание. Ако обаче отидете в по-малко градче, особено на местата, които според бyлгарите са интересни за туристите, ще намерите мнозина, които са впечатлени от факта, че чужденци обикалят из земите им. И най-важното .. – ще направят всичко, което е по силите им за да ви помогнат.

Лична безопасност:

Ако нямате опит в пътуването из тази част на Европа, желателно е да не прибързвате да идвате дотук с кола, въпреки че автомобилите под наем стават все по-популярни за туристите, които искат да се чувстват свободни да посещават много места, намиращи се извън “определените за туристите маршрути със забележителности”. Докато се разхождате из града, имайте предвид, че въпреки пешеходните пътеки, почти около всяко по-натоварено кръстовище има и множество подлези. За допълнително удобство, в голяма част от тези подлези са разположени красиви магазини, кафенета и други атракции. Голямо е изкушението просто да пресечете улицата на светофар, но шофьорите обикновено считат своето право да ползват улицата за далеч по-важно от това на пешеходците – така че понякога ще ви отнеме доста време да пресечете която и да е улица.

Ползването на кредитни карти (вижте също така и страницата ни за Валутна Информация):

За последните четири години, броят на банкоматите в България нарастна значително, превръщайки ги в изключително лесен начин за теглене на пари в кеш от много бройните банкомати, налични в по-големите градове и курортните места. Националната система за кредитни/дебитни картови разплащания БОРИКА (www.borica.bg, www.iccs.bas.bg/etcetera/whoiswho/borica.htm), към която са свързани всички банкомати в страната, приема VISA/Plus, Visa Electron, MasterCard/Cirrus, Maestro, American Express, Diners Club и други карти, включително и местни дебитни карти.*

Банкомати в София, Пловдив и другите по-големи градове, има към повечето банки, ОМВ бензиностанции, големи магазинни вериги, както и на много други места предимно в централната част на градовете. Тегления на суми от банкомат, несъмнено представляват най-разумния начин да имате пари, докато сте в България. Всички тегления се получават в BGN (български лева), при междубанков курс на обмяна, което е далеч по-добре от което и да е обменно бюро. В добавка към всичко по-горе, БОРИКА не начислява никаква комисионна за теглене, което макар и крайно необичайно, очевидно е изключително изгодно.

Освен това, кредитните/дебитните карти не се декларират на Митницата, за разлика от сумите в брой. И на пооследно място, но не и по важност, кредитните/дебитните карти определено са по-безопасни за пренасяне и използване при теглене на местна валута, отколкото каквито и да е други финансови инструменти. Изобщо не ви препоръчваме ползването на “Пътнически чекове”, тъй като те са много трудни и скъпи за кеширане. Разумните ежедневни джобни нужди на човек в България по принцип не надхвърлят 20 щатски долара. Затова ви съветваме да следвате някои разумни процедури: например съхранявайте картите си на сигурно място, не споменавайте пред никого номерата, датите на изтичане, както и пин-номерата на картите си, и избягвайте ползването на банкомати на зле-осветени места късно вечер.

Можете да ползвате кредитните/дебитните си карти , за да получите пари в брой от всички банки и повечето обменни бюра. В този случай, обаче, ще ви начислят комисионна, както за тегленето, така и за обмяната на валута. Сумата на повечето комисионни е най-различна, и често не е ясно посочена, така че се постарайте да разпитате добре за всички условия преди да направите каквато и да е транзакция.

За жалост, повечето магазини в България, особено тези в по-малките градове или села, все още не приемат нито кредитни, нито дебитни карти. Само малка част – най-вече хотели, по-големи вериги безиностанции, ресторанти, авиокомпании и някои международни вериги магазини в по-големите градове, вече ползват този начин за разплащане (все пак: имайте предвид, че плащането с карти на подобни места може да е малко по-рисковано от изтеглянето на местна валута от банкомат.) Препоръчително е да ползвате своите кредитни/дебитни карти само на сигурни места. Например, няма да имате никакъв проблем да ползвате кредитните/дебитните си карти за разплащане на места като Хотел Шератън в София, Унивесалния магазин ЦУМ в София, бензиностанциите на Шел или ОМВ, или да речем магазините на “Клиник”. Освен това, не забравяйте старателно да унищожавате всякакви квитанции, на които може да стои номера на картата ви.

Ако имате намерение да ползвате кредитните/дебитните си карти в България, ви препоръчваме да се свържете с вашата финансова институция (банка) предварително, и да ги информирате относно вашите планове за пътуване. Често ползването на кредитни/дебитни карти е ограничено само за родната ви страна, затова трябва да направите необходимото да можете да ги ползвате и в чужбина. Предварителното информиране на вашите банки относно вашите планове за пътуване ще ви предпази от неприятни ситуации – канцелиране на картите ви, поради неясни транзакции. Информация само за американските туристи: моля, имайте предвид, че Discover Card не се приема в Европа - освен за Интернет разплащания или за транзакции, осъществяващи се през институции, намиращи се в САЩ.

Имайте предвид, че най-вероятно няма да можете да следите баланса си от банкоматите, които ползват валута различна от тази в сметката ви. Ето защо, когато вашата сметка е във валута, различна от BGN (български лева), трябва да подсигурите лесен телефонен или интернет достъп до картовата си сметка, с цел да следите регулярно своите транзакции. Това може да е от жизнено важно значение, в случай, че картите ви бъдат изгубени или откраднати. Както добре знаете, банките и другите кредитни институции по принцип анулират неоторизирано ползване на картата ви само в случай, че предварително сте я обявили за изгубена. Банкоматите в Бъолгария приемат само обикновени карти с магнитна лента. По принцип, в България не се приемат или обработват карти с микро-чипове като Smart Card, AMEX Blue или други.

Имайте предвид, че вашите банки и другите кредитни институции свободно могат да ви наложат такса за транзакция при теглене на пари от банкомат. За по-детайлна информация се свържете със съответната финансова институция. За да изтеглите пари в брой със своята кредитна/дебитна карта от банкомат, ще ви е необходим четирицифрен личен идентификационен номер (PIN-код). В случай, че вашият досегашен ПИН-код се състои от повече от 4 цифри, или нямате такъв код, моля обърнете се за съвет към съответната финансова институция.

Има прекрасна колекция от полезни съвети при пътуване в “Наръчник за околосветско пътешествие”, на адрес http://www.travel-library.com/rtw/html/rtwsafetycoll.html. Ние горещо ви препоръчваме да прочетете и приложите колкото е възможно повече полезни съвети.

Правна забележка: Информацията, дадена тук, е актуализирана месец юни 2003 г. ПловдивГайд гарантира за истинността на гореизложената информация. Въпреки това, обаче, ПловдивГайд не носи никаква отговорност за абсолютната й точност. Всички горепосочени запазени марки са собственост на съответните им притежатели.

Удобства за туристите:

България е средно-развита европейска държава, претърпяваща значителни икономически промени. За туристите са налице множество удобства. Макар и да не е сред “ексклузивните места за ваканция”, понякога Консулските служби на държавите, от които идвате, рисуват една не съвсем справедлива и адекватна картина на балканските страни.

Подобно на всяка друга страна със свободна пазарна икономика, икономическият пазар в България е определил цени на достъпни нива за средностатистическия български служител, получаващ заплата средно около 205 щатски долара месечно. Възрастните граждани преживяват с пенсии, възлизащи на 50 щатски долара. За туриста това ще рече: Децата искат пица? Тогава напред към най-близката пицария Верди (поискайте си меню на английски) – голяма пица за трима струва левовата равностойност на около 4 щатски долара, полейте я с половин литър Кока-кола за около ) 0.80 долара (а половин литър бира има цена 0.60 далара). Ако пък предпочитате обяд с предястие, основно и десерт за семейството си – планирайте си бюджет около 9-11 долара на човек (включително с напитките) в повечето от добрите ресторанти из града.

Ако можем да ви дадем един добър съвет – опитвайте се винаги да ползвате местен екскурзовод, т.е. някой, който познава добре града и, разбира се, говори езика, и който ще може да ви заведе на всички важни места и ще остави незабравим спомен от пътуването ви – вместо да разчитате на метода “оправи се сам”, който определено ще ви лиши от удоволствието да разгледате града или страната ни от гледната точка на местния жител.

Пътуване с такси до която и да е точка на града? Отделете си сума не по-голяма от 4-5 щатски долара. Такситата са боядисани в жълто, и винаги имат на покрива си знака за такси. Ако повикате такси по телефона (лесно можете да видите телефонните номера на различните агенции, изписани по вратите на таксиметровите коли), винаги получавате отстъпка от цената. Всеки услужлив служител на рецепцията в хотела, където сте отседнали, винаги може да ви извика такси по телефона.

Ако ви се изтъркат обувките от обикаляне из Стария град, то нов чифт обувки от качествена кожа ще ви струва не повече от 20 – 30 долара. Избягвайте обувките с гладка подметка – понякога заоблените камъни из Стария град може да са много хлъзгави.

В общи линии, схващате основната идея – Пловдив е едно изключително достъпно място за почивка! Носете си фотоапарат и направете много снимки! Забавлявайте се!

В случай, че се нуждаете от някаква помощ – не се колебайте да ни потърсите! Посочили сме нашите телефонни номера в секцията “Свържете се с нас”, или ни изпратете имейл. Ако се нуждаете от каквато и да е допълнителна информация – разгледайте нашия message forum , като кликнете на този линк. Много често друг посетител на уеб-сайта ни вече е задавал подобен въпрос, а и ние все още не сме актуализирали изцяло тази страница със Съвети. За тази цел, подготвяме списък с “Най-често задаваните на този сайт въпроси”. Освен това, може би ще пожелаете и да се абонирате за нашия безплатен нюз-летър free Newsletter.

Помнете, че уредите, които включвате в електрическата мрежа в България (220 V.A.C., 50 Hz) трябва да отговарят на волтажа тук и да имат за накрайник щепсел с два заоблени щифта, както в повечето европейски държави – но съвсем различен от онзи, който бихте ползвали в САЩ, Великобритания или Япония.
Фирми като DHL, UPS или TNT са изключително надеждни международни експресни превозвачи на товари. Фирмата DHL има експресен център в административната сграда на Пловдивския Панаир, а основният му офис в Пловдив се намира на бул.Свобода 9. Офисът на фирма TNT също е разположен в близост до Панаирните Палати, на бул.Цар Борис Обединител 52. Служителите са изключително любезни и говорят добър английски език.

България има източно-европейско време, 2 часа напред от унивесалното средноевропейско време по Гринуич. Промяната към лятното часово време започва да тече от 0 часа на последната събота на месец март до 24 часа на последната събота на месец октомври.

Ако имате желание да отправите предложение с някаква идея, която да бъде включена в нашия списък с полезни съвети към пътуващите из България туристи – моля, адресирайте коментарите си до нашия Webmaster.