Валутна информация

Българската национална парична единица е българския лев (BGL), който се дели на 100 стотинки. На 5 юли 1999 год. левът беше повторно деноминиран, с курс от 1000 стари лева равни на 1 нов лев. Банкнотите в обръщение са от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 лева, а монетите са със стойност от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. При сегашния валутен курс, 1 USD се разменя за около 1.65 BGL. Обменни услуги с ежедневно актуализиран валутен курс можете да ползвате на аерогарата, в обменните бюра и обменните гишета в различни банки и голяма част от хотелите. Тази страница предлага и допълнителна информация, включително и currency converter най-долу на страницата. Ако имате някакви въпроси, които са останали без отговор на настоящата страница, можете да постнете въпроса си до Feedback или до Message Board.

Монети

От 2 септември 2002 год. БНБ пусна в обръщение монета от 1 лев. Смята се, че монетата постепенно ще измести от употреба 1-левовата банкнота, която също в момента е в обръщение. Новата монета е различна от досегашните (тези на стотинките) по това, че е в два цвята, като на гърба е образа на Св.Иван Рилски. Гърбът на всички останали монети (стотинките) изобразяват Мадарския Конник (барелеф от VIII век, изсечен в самата скала, на височина 25 м над земята, край гр.Шумен) и надпис “България”, заобикалящ отгоре конника. На обратната страна е номиналната стойност на сътветната монета – напр. 1 “лев’ и годината на пускане в обръщение “2002”, както и графично изображение на две пресечени линии; а при всички останали монети стои номиналната стойност и годината на пускане – 1999 год., а най-отдолу в полукръг стои надписа “стотинки”, а в полукръг горе са 12 петолъчки-звезди – символът на Европейския съюз. Всички надписи са на кирилица.


Банкноти

Всички банкноти имат съвременни защитни средства, като прозрачен регистрационен орнамент, воден знак, микро-текст, защитна нишка, холограмен елемент против копиране, както и релефно изображение в помощ на незрящите или хората с намалено зрение.


  Предната част на 1-левовата банкнота показва иконата на св.Иван Рилски (876 - 946).
  Задната част на 1-левовата банкнота показва основната църква на Рилския Манастир
  Предната част на 2-левовата банкнота показва портрета на Паисий Хилендарски (1722 - 1773), значима фигура на Българското Възраждане
  Гърба на 2-левовите банкноти показва щитове на bългарски царе и факсимиле на “История Славянобългарска” (призоваваща българите да си спомнят своето минало и някогашно величие, написана от Паисий, монах в хилендарския манастир на Атон през 1762 год.)
  Предната част на 5-левовата банкнота показва портрет на Иван Милев (1897 -1927), известен български художник от началото на ХХ-ти век и един от първите представители на арт-нуво в България
  Задната част на 5-левовата банкнота показва елементи от картини на този български художник.
  Предната част на 10-левовата банкнота показва портрет на Д-р Петър Берон (1799 - 1871), изтъкнат български учен и учител. През 1824 год. той написал първия български учебник, известен като “Рибния Буквар”, който проправил пътя на модерната образователна система в България.
  Задната част на 10-левовата банкнота показва рисунки от учебника на Петър Берон, както и личния му телескоп, заедно с представяне на фазите на Луната.
  Предната част на 20-левовата банкнота показва портрета на един от най-великите и най-противоречивите български държавници за всички времена – Стефан Стамболов(1854-1895). На него се приписва стабилността и просперитета на новата следосвобожденска (1878) Българска държава, но също така той е и обвиняван за въвеждането на известни диктаторски методи на управление. Стамболов е убит от политическите си опоненти през 1895 год.
  Задната част на 20-левовата банкнота показва сградата на Народното събрание и фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост в София.
  Предната част на 50-левовата банкнота показва портрета на един от най-големите български поети и интелектуалци – Пенчо Славейков (1866-1912).
  Задната част на 50-левовата банкнота показва фрагменти от илюстрации към неговите стихосбирки.
  Предната част на 100-левовата банкнота показва фрагменти от илюстрации към неговите стихосбирки.
  Задната част на 100-левовата банкнота показва фрагменти от илюстрации към неговите стихосбирки.

Допълнителна Информация

Има обменни гишета на Аерогара София, а във всеки един град ще намерите голям брой обменни бюра, които работят без никаква комисионна за услугата. Работното време на банките е от 9 до 16 ч. през всички работни дни; почивни дни: събота, неделя и всички национални празници. Ако внасяте чужда валута в България, внимавайте да не е зацапана или скъсана. Нито един магазин, банка или обменно бюро няма да приеме повредена или замърсена чужда банкнота. Обменните бюра в целия град работят до 17 – 18 ч., а някои работят денонощно.

Националните български празници са следните:

 • 1-ви януари
 • Националният празник на България – 3-ти март
 • Великден (не е на същата дата, както е в Западна Европа – обикновено е седмица по-късно, в съответствие с Източно-православния календар) – обикновено се празнуват 3 дни
 • Гергьовден – 6-ти май
 • 24-ти май – ден на Светите Братя Кирил и Методий (Ден на славянската писменост и култура)
 • 24-ти декември – Бъдни вечер

Почти винаги банките вземат йкомисионна за обмяна на валута. Пазете се от хора, които ви предлагат “обмяна на валута” по улиците или в градския транспорт. В най-добрият случай ще се окажете собственици на напълно безполезни фалшиви пари. Също така – никога не правете “демонстрация” на публично място, ако носите повече пари в брой...- прочетете съветите ни в секцията "Съвети при Пътуване” . Също така може да намерите полезна информация на Информационното табло на консулството на сайта на Консулството на САЩ в България - http://www.travel.state.gov/bulgaria.html. Иначе България е много безопасна страна за посещение, но действайте разумно и не рискувайте.

 1. Обменните бюра винаги трябва да ви дават точни пари, например обменяте долари в лева. Има няколко важни правила, към които трябва да се придържате:
  • Внимателно разглеждайте валутата!
  • Откажете всякакви банкноти, кито са скъсани, срязани, залепени, или с някакви надписи, или повредени по какъвтоп и да е начин
  • Не позволявайте да се чувствате застрашен или да действате прибързано.
 2. Внимавайте при следния сценарий – вие давате на служителя точната сума, която желаете да обмените, но тогава той (или може би една чаровна Тя) иска да Ви върне “точна сума в лева”, така че “иска Вие да му дадете допълнително няколко лева, за да да Ви даде точна сума.” Не се хващайте на подобни истории и никога не се оставяйте да потънете в множество калкулации и обяснения. В противен случай – веднага излезте (да се надяваме, че не сте му подали парите си!) и потърсете друго обменно бюро.

На така наречените “жълти стотинки” (от 1, 2 и 5 стотинки) по принцип се гледа с пренебрежение от страна на българите, и ако не внимавате в края на един ден покупки може да се окажете много натежал с ненужни монети. Не се притеснявайте да използвате монетите, за да си купите чашка кафе, десертче или дъвка. Почти всяка една банка в града има банкомат във фоайето си; освен това банкомат има и в магазин МЕТРО, както и в много други големи супермаркети и магазини. Вижте нашата секция “Съвети при Пътуване” за подробна информация относно кредитните карти, банкоматите и др.

Системата за изпращане на пари Western Union действа и в България, и това е един много ефикасен начин да получите пари от страната си. Почти всяка българска банка предлага услугите на Western Union или MoneyGram.

Обмяната на валута не се ограничава, и няма задължителна обмяна, както е в други страни. При отпътуване от страната, всякаква неизползвана от вас българска валута може да се обмени обратно в съответната ви валута на самата граница.

В България се приемат кредитни карти - American Express, Diners Club, BankAmericard, Visa, Access, Euro card, MasterCard, Carte Blanche и някои други. Много често (но НЕ ВИНАГИ) те може да се ползват и за заплащането на стандартни услуги: престой в хотел, посещение в ресторант или нощен клуб, пазаруване, коли под наем, самолетни билети, и др. Подробна информация може да се намери на нашата страница Съвети при Пътуване.