Запознаване с България

България е създадена през 681 год., но не тук е мястото за коментар на средновековната й история. По-нататък ще се върнем отново на цивилизациите на древните траки, гърци и римляни, всяка от които е оставила своя отпечатък по българските земи. В настоящия момент, нашата основна грижа е да разберем същността на България днес, и затова кратко ще резюмираме ключовите събития в най-новата й история.

Турското робство

През XIV век България е завладяна и жестоко поробена от Турската Империя. В продължение на 500 години, турците са унищожавали българското християнство и българския език. През април 1876 година избухва Априлското Въстание. Последващото му жестоко потушаване от турците (известно в Европа като “Зверствата върху българите”) дава основателна причина на руския цар Александър да започне война за освобождението на съседите си българи.

Резултатът от Руско-Турската война довел до големи надежди за България. Станала независима държава, тя влиза в цивилизована Европа, към която действително принадлежи. Мирът сложи край на многовековното, унищожително кърваво робство, изолирало Балканите от останалия свят векове наред. След възстановяването на българската държава през 1878 год., България станала конституционна монархия с демократично правителствено управление и бързоразвиваща се икономика.

Управление на България

Фашизмът започнал да се разпространява в България, както и в останалата част на Балканите, през 30-те години на XX век. Уклонът на цар Борис Трети към нацистите е по-скоро влияние от силата на Германия, отколкото преданост към фашисткия режим. С нарастване на мощта на фашизма, царят бил принуден да се подчинява на чужди влияния. Цар Борис се постарал да запази България настрана от Втората световна война, но с настъплението на германската армия по границите на страната, той бил принуден да обяви война на Великобритания и САЩ, и да подсигурява с военни запаси германците.

Въпреки масирания натиск на германците, Цар Борис отказал както да обяви война на СССР, така и да предаде българските евреи на нацистите. Цар Борис умира при неизяснени обстоятелства след бурна среща с Хитлер. И до днес отдават смъртта му на две вероятни причини – сърдечен удар или убийство. Наследник на трона, който трябва да се справи с германците и настъпващата Съветска армия, става шестгодишният му син, Симеон Втори, с помощта на регенти.

Въпреки спокойното и мирно дотогавашно развитие на България, нейните земи и природни богатства са оставени в ръцете на комунистите, в следствие на споразумението подписано от американския президент Рузвелт, британския премиер Чърчил и генералисимус Сталин в Ялта, Крим (известна като Мирната Конференция в Ялта) на 11 февруари 1945 год., сляпо изоставяйки България изцяло под опеката на Сталин.

Сталин действал бързо – законното управление на цар Симеон Втори Сакскобургготски било свалено от про-Сталинските български управници през 1946 год. Като част от своята кампания за узаконяване на своето управление и изкореняване на всякаква опозиция, комунистите се постарали напълно да унищожат монархическата институция, преследвайки царя-изгнанник и представяйки царското управление като останки от тъмното средновековие.

По време на комунистическия си период, България си спечелва репутацията на най-верния съюзник на СССР. Бидейки малка земеделска държава, тя става “житницата” на СССР, а трудолюбивият и упорит български народ успява планирано да изпраща храни за приблизително 280-милионния Съветски Съюз, състоящ се от 15 републики с територия около 8.5 милиона кв.мили.

Благодарение на прекрасните си ресурси, България успява да се справи с проблемите на индустриализацията, образованието и благосъстоянието на народа. В продължение на няколко десетилетия, България беше един от основните иконимически партньори на бившия Съветски Съюз. Българските стоки се продаваха на пазари, простиращи се от Прибалтика до Тихоокеанския бряг. Този мащабен растеж, сравнен с размера на страната, бе във ущърб на гражданските права и свободи. В средата на 80-те години, започна кампаниятта за “Побългаряване “ на около 800 хиляди етнически турци, принудени да приемат български имена, докато предаванията и вестниците на турски език са спряни. Цели 45 години България е комунистическа държава. През 1989 год. народът провежда своята “Кадифена революция”, и надига глас за свобода и демокрация.

Българската демокрация

През август 1990 год., първият български некомунистически политически лидер – Желю Желев, беше избран за президент. Започнаха икономически реформи, а новата конституция (от 1991 год.) създаде парламентарна демокрация в страната. Нито една партия, обаче, не бе в състояние да установи дългосрочно управление, а главните икономически реформи се оказаха доста трудни за осъществяване. През 1994 год., Социалистическата партия (партията на бившите комунисти) и нейните поддръжници спечелиха парламентарно мнозинство на проведените избори, и в началото на 1995 год. министър-председател на България стана социалистът Жан Виденов. Последва период на хиперинфлация и икономическа стагнация, както и много голям брой обвинения в корупция.

Петър Стоянов от СДС бе избран за президент на България през 1996 год., а партията, която представляваше спечели парламентарните избори през 1997 год. Министър-председател на България става Иван Костов. Серизен икономически удар върху България налагат икономическите санкции на ООН срещу съседна Югославия през 90те години. Последствие за България беше сериозната икономическа депресия, а нападението на НАТО и съюзниците му над Югославия донесе на нашата малка 8-милионна страна, все още възстановяваща се от провала на необятните търговски пазари в СССР, разрухата и на още един от малкото останали ценни търговски партньори на България. Не беше направено никакво сериозно усилие да се помогне на България да понесе по-леко подобна загуба.

По време на парламентарните избори през 2001 год., Национално Движение Симеон Втори (НДСВ) – партия спонсорирана от самия български цар в изгнание Симеон Втори, спечели 43% от гласовете и половината от депутатските места в парламента, а българският цар в изгнание стана министър-председател. По време на президентските избори през 2002 год., социалистът Георги Първанов спечели поста след сериозна надпревара, побеждавайки титуляра – тогавашния президент Петър Стоянов.

Днес България е кандидат за член на Европейския Съюз и НАТО. Правата и собствеността на някогашните партии бяха възстановени. Беше върната и частната собственост, отнета от хората по време на процеса на национализация и колективизация. Българските етнически турци днес имат всичките права, които имат и останалите български граждани.