Важна информация

 

Запознаване с България

България е малка земеделска и туристическа страна, разположена на мястото, където се срещат континентите Европа и Азия. Местоположението й е причината за силни културни и политически влияния, както от изток, така и от запад. В продължение на хиляди години, търговците (тези първи “туристи” на света) са допринасяли за процъфтяването на Пловдив – най-вече поради разположението му на кръстопътя между Европа и Азия, Адриатическо и Черно море, изтока и запада.

     
 

Славянската азбука и българския език

През 855 год., Солунските братя Кирил и Методий, уединени в манастир, се посветили на делото за покръстването на славяните. В периода до 862 год., те създали азбука на славянската писменост и превели основните църковни книги на езика на славяните. Признаването на славянската азбука дошло в 879 год., когато църковно-славянските книги били осветени и признати от Папа Йоан VIII.

     
 

Валутна информация

България все още има преобладаващо кешова икономика. Гостуващите могат да обменят пари в брой в банките или обменните бюра. Някои обменни бюра налагат комисионни както за транзакции в брой, така и по пътнически чекове, които не са ясно постнати. Хората по улиците, които ви предлагат висок курс за обмяна определено са мошенници, които ще измамят наивния турист. Стари, замърсени и износени банкноти често не се приемат нито в банките, нито в обменните бюра.

     
 

Полезни съвети при пътуване

Можем да ви предложим следните полезни съвети при пътуване, събрани с помощта на множество източници – винаги бъдете много разумни, независимо дали пътувате в страната си или в чужбина. Пътуващите от всички страни от Шенгенското споразумение пътуват до България без виза. Българска виза (входна или транзитна) може да се получи във всяко посолство или консулска служба в страните, за които визата е наложителна. Гражданите на САЩ и Канада, старните от Европейския съюз, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Израел, пътуващи с обикновен паспорт, нямат нужда от виза при престой в България не надвишаващ 30 дни.

     
 

Българските храни и българската национална кухня

Ако съществуваха 10 милиона туристически уеб-страници в Интернет, то поне 15 милиона пъти щяхте да прочете: ”Най-вкусната храна, която някога сте опитвали.” Няма да ви кажем това, което го очаквате, тъй като великолепната храна далеч не е единственото нещо, което може да ви впечатли по тези земи. Но тъй като все пак България е страна с традиции, има три много специални и типични вида храни, уникални за страната и водещи началото си още от най-древни тракийски времена.

     
     
 

Красотата в българското минало

Красотата е част от българската душа и сърце, а българският народ има традиции в изграждането на красота. Архитектура, интериор на домове, предмети на бита, танци и занаяти – всичко това хармонично съчетава цветове и звуци, топлота и спокойствие. Всяка една култура, населявала българските земи, е оставила свое културно наследство за идните поколения. Смайващото разнообразие на българския бит и фолклор представлява смес от тракийски, славянски и прабългарски традиции. Обичаите, ритуалите, националните костюми и народните песни са строго специфични за всеки един регион, но са обединени от тринадесет-вековна история, и са помогнали за съхранението на българския национален дух през вековете.

Елементи на някои езически ритуали все още се срещат в националните български обичаи (кукери, нестинари). Други езически ритуали са били трансформирани в християнски, като както езическите, така и християнскитеелементи са се съхранили през вековете. Голяма част от календара на празниците са от езически произход. Българската традиция да се изработват мартеници от бели и червени конци за здраве и късмет е наистина уникална. Бъларите са заимствали културни елементи от многобройните нашественици и завоеватели наБалканите. По този начин те са обогатили своята традиция в областта на косюмите, бита и ритуалите – дори и по време на дългите тъмни години на турското робство.

     
 

Българската музика

Не е чудно, че България винаги е привличала вниманието на света като “музикално чудо”. Тъкмо по тези древни тракийски земи се е родил Орфей, легендарният герой на гръцката митология, син на музата Калиопа и цар Еагър (или може би на Аполон, който е сочен също като баща на Орфей).