Никола Алваджиев  (1900 – 1974)

Никола Алваджиев (1900 – 1974)

1.1.2012 г. 0:00:00

Никола Алваджиев е роден на 11.09.1900 г. в Пловдив и целият му живот е посветен на родния град. Работи близо две десетилетия в пловдивската община, а от 1944 г. започва неговата литературна, историко-изследователска и публицистична дейност. Първата му книга е “В сенките на древния Пловдив”, излиза през 1937 г., последвана от “Паметта на един град”. Творбата на неговия живот “Пловдивска хроника” има три издания, последното е послучай 100-годишнината от рождението на автора. Също през 2000 г. е издадена и малкоизвестната му “Старинни черкви в Пловдив”, а синът му Станко Стоянов подари на Община Пловдив неизвестния досега ръкопис на Алваджиев “Произход на имената на улиците в Пловдив”. Сред съгражданите си приживе е известен също със своите статии, очерци, рецензии, изследвания, легенди, летописи и др. Негова е идеята за създаване на пловдивска иконна галерия. Удостоен е с орден “Кирил и Методий” І степен, с Почетния знак на Пловдив, носител на наградата “Пловдив” за литература. Посмъртно е обявен за Почетен гражданин на Пловдив.

В предговора “Пловдивска хроника” редакторът й Николай Хайтов, между многото други достойнства, отбелязва и следното: “Кое е най-интересното в тази книга? Най-интересното е, че тя е написана с една точност, на която може да завиди всеки етнограф, и с една образност и художествена проницателност, която рядко се отдава даже на талантливи творци-белетристи и поети. Ако искате да се убедите в това, прочетете описанието на Куюмджиевата къща с последната нейна обитателка Смаро, или пък описанието на Аджемското кафене, пазара и Ортамезар, или механата на Кокошката и вие ще почувствате, че имате работа с един особен вид документалистика, одухотворена във висша степен от една художествена дарба, която е възкресила “мъртвото минало” пред нашите очи, за да го видим и чуем, “пипнем”, като да е живо и сега”.

Никола Алваджиев е съавтор на сборника “Паметта на един град” (1972). Неиздадена остава подготвената приживе за печат негова книга “Старинните черкви на Пловдив”.