Личности в Пловдив

Личности в Пловдив

Руслан Райчев, диригент (05.05.1919-08.01.2006)

Руслан Райчев, диригент (05.05.1919-08.01.2006)

1.1.2012 г. 0:00:00

Син на световноизвестния през 30-те години български тенор Петър Райчев, първоначално той пиано в консерваторията "Джузепе Верди" в Милано, където е роден на 5 май 1919 г.

После се прехвърля във Виенската музикална академия, където завършва пиано при Емил фон Зауер (последният жив ученик на Ференц Лист по това време) и дирижиране при Карл Бьом, при когото работи две години като личен корепетитор във виенската Щатсопера (Wiener-staatsoper.at).

Станал любимец на големия диригент, като негов асистент Райчев води репетициите на постановки като "Сватбата на Фигаро" и "Отвличане от сарая" на Моцарт, "Фиделио" на Бетовен и "Нюрнбергските майстори певци" на Вагнер.

Там асистира и на бележития диригент Фуртвенглер, с когото подготвя постановката на "Тристан и Изолда" от Вагнер.

През 1944 г., независимо от военните действия, обхванали цяла Европа и Азия, младият българин е назначен за втори диригент на операта в град Кьонингсберг, където успява да дирижира няколко оперни постановки.

Прибира се в България през лятото на същата година. Софийската опера по това време се помещава в Народния театър и след неговото ремонтиране младият музикант постъпва там.

Първото му участие е в балетната постановка "Бахчисарайски фонтан" - първоначално като корепетитор. На втория спектакъл вече застъпва като диригент и това е началото на неговата звездна кариера.

Показал неоспорими качества на организатор и ръководител, станал известен и със своята стихийна работоспособност, изгряващият диригент е поканен във Варна, където по това време баща му Петър Райчев е директор и главен режисьор на Операта.

Двамата бързо превръщат театъра в истинско европейско оперно средище, като провеждат прецизна селекция на хор и оркестър. Поканени и ангажирани най-добрите гласове - Никола Николов, Лиляна Василева, Лиляна Анастасова, Светослав Рамаданов, Петър Петров, Йордан Чифудов, Янка Кючукова и Йорданка Тенчева.

10 ноември 1947 г. е рождената дата на Варненската опера (OperaVarna.bg), която се открива със спектакъла "Продадена невеста" от Сметана под диригентството на Руслан Райчев. В морската столица той обаче остава само две години.

През 1948-50 г. е главен диригент на Музикалния театър в София, после (1951-56 г) на симфоничния оркестър в Пловдив и отново с "Продадена невеста" отбелязва откриването на още един оперен театър - Пловдивската опера.

Следва ново назначение: този път в Русе, като главен диригент на симфоничния оркестър, какъвто също остава само две години - Старозагорската опера има нужда от неговото присъствие и той е поканен да постави "Бал с маски" и "Бохеми".

През 1960-61 г. е в Перник като главен диригент на симфоничния оркестър, а веднага след това - на прославения хор "Гусла".

Бил е дългогодишен диригент, главен диригент и директор на Националната опера - София (SofiaOpera.com). Няма държава в Европа, където да не е триумфирал - при индивидуални гостувания или със Софийската опера, Пловдивската филхармония, Музикалния театър "Стефан Македонски". Гостувал е също с огромен успех в САЩ, Бразилия, Мексико, Куба.

Дирижирал е над 1000 симфонични концерта и около 2000 оперни спектакъла. В репертоара си има над 100 оперни заглавия, работил е с най-големите симфонични оркестри в Европа.

Той е първият български диригент, поканен да дирижира в Миланската скала. Гостувал е и във виенската Щатсопера, където е бил постоянен сътрудник, "Гранд опера" - Париж, "Ковънт гардън" - Лондон, Щатсоперата в Берлин, московския Болшой театър, в Япония.

Има над 50 грамофонни плочи, издадени от "Балкантон". Маестрото е бил два пъти генерален музикален директор в Германия - в Шлезвиг Холщайн (1974-78 г.) и в Шверин (1990-92 г.)

През 1982 г. става първият българин - кавалер на Ордена за литература и изкуство на Франция. Най-високото си отличие в България - орден "Стара планина", маестрото получава през 2000 г.

От 1996 г. бе главен диригент на Държавния музикален театър "Стефан Македонски". "Синът на именития оперен певец Петър Райчев е зареден с онази белкантова традиция, която бащата владееше така майсторски - пише за него проф. Венелин Кръстев. - Райчев има ухо и за същностното в интерпретацията. По своему той тълкува произведенията, налагайки нерядко своите темпа и динамика, своите емоционални и смислови акценти. Диригентското изкуство на Райчев е ведра пролука в света на човешки уравновесеното изкуство, чрез което ние, слушателите, влизаме в досег с шедьоврите на оперната и симфоничната музика.

Големият музикант почина на 08.01.2006 година.

НетИнфо.Бг

Йордан Йовчев (род. 1973)
Роден на 24. II
Христо Кидиков (род. 1946)
Христо Кидиков е роден на 16.11.1946 г. в Пловдив. В семейството баща му е свирел на китара и мандолина, въпреки че е ветеринарен лекар по професия. От него остава и обичта му към старите градски п...
Димитър Зограф (1796-1860)
Роден в Самоков през 1796 год. Иконописец и стенописец, виден представител на Самоковската художествена школа, брат на Захари Зограф. \r\nС помощта на сина си Зафир Зограф (известен под имет...
 Александър Христов
Сашо Христов е роден на 28 юли 1964 година в Пловдив. Детските си години прекарва в Троян. Играе футбол в местния Чавдар. Заедно с родителите си се прибира в Пловдив като осмокласник. През 1980 г. ...
Стоян Делчев (род. 03.08.1959)
Състезател по спортна гимнастика; олимпийски и европейски шампион, роден в Пловдив през 1959 год. През 1977 година във Вилнюс става европейски шампион на висилка; класира се на трето място на кон ...
Иван Андонов (28.06.1854 - 18.12.1937)
Иван Андонов е роден в с. Мурсалково, дн. Спасово, Старозагорско, през 1854 г. Участник в националноосвободителните борби; обществен деец. След Освобождението (1878) се установява в Пловди...
Петко Каравелов (1843 - 1903)
Петко Каравелов е роден в Копривщица на 24.03.1843 г. Завършил гимназия в Москва и Московския университет. Брат на великия българин, писател и революционер, председателя на Българският таен революц...
Милчо Левиев (род. 19.12.1937 г.)
Милчо Левиев (Милчо Исак Леви) е роден на 19.12.1937 г. в Пловдив. Композитор, пианист, интерпретатор, педагог - едно от големите имена в съвременния световен джаз. Зав...
Михаил Герджиков (26.01.1877-18.03.1947)
Михаил Герджиков е виден деец от Вътрешното Македоно-Одринско революционно движение, организатор и главен войвода на Преображенското въстание. Извисил се като исполин на гребена на революционната ...
Радка Карагитлиева (род.1931 г.)
Родена на 15.12. 1931 г. в с. Турия, Казанлъшко. Завършва гимназия в Казанлък и на 40 години започва трудовия си стаж като военен служител. Интересът й към българското везмо я насочва към к...