Новини

Новини

Годишнина от смъртта на цар Петър

Годишнина от смъртта на цар Петър

30.1.2024 г. 8:00:00
Цар Петър е монарх, управлявал България от 927 до 969 г. Петър е вторият син на цар Симеон Велики. Петър се жени някъде в началото на 928 г. в Константинопол за внучката на император Роман Лакапин - Мария, която била прекръстена на Ирина (мир) в чест на дълбокия мир, който настъпил между двата народа. По силата на сключения договор Българската архиепископия е издигната в ранг на патриаршия. Тогавашният архиепископ на Дръстър (днес Силистра) - Дамян, става първият български патриарх. Първородният син на цар Петър от брака с Мария (Ирина) е цар Борис II. Те имат и още един син - Роман.

Петър не успява да се справи със запазването на обширната държава, която наследил от баща си. Около 931 г. сръбският владетел Чеслав избягял от Преслав и вдигнал въстание. Цар Петър трябвало да признае възстановяването на сръбската държава. Маджарите нахлували непрекъснато - 934 г., 943 г., 948 г. и 958 г. Петър не могъл да се справи с тях и се принудил да сключи мирен договор, който бил насочен срещу Византия.

През 967 и 969 г. в България нахлуват руските дружини на киевския княз Светослав*, подстрекаван от император Никифор Фока. През 969 г. те достигат до Велики Преслав. Цар Петър не издържа на напрежението и получава апоплектичен удар.

Петър управлява най-дълго в историята на Първото българско царство. По негово време по българските земи се разпространяват ереси, една от които е богомилството. Той отделя голямо внимание на българската църква и след смъртта си е канонизиран като светец.

От Уикипедия
Днес е Световният ден на книгата и авторското право
Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г.
22 април - Международен ден на Земята
На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята.
143 години от Априлското въстание
Отбелязваме 143 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.
Авиомузеят в Крумово отваря врати за празника на авиацията и космонавтиката
Днес честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.
Международен ден на ромите
Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят.
Ден на лъжата или Ден на хумора? За деня на хумора и шегата почти сериозно
На първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината. (Марк Твен)
Преди 104 години правим скок във времето...
През 1916 година в 24.00 ч на 31 март, България прави "скок в бъдещето" - вместо 1 април настъпва 14 април...
 27 март - Международен ден на театъра
Мисията на театъра е да събира в едно хората, идеите, чувствата и Международният ден на театъра 27 март е една от най-значителните прояви на тази мисия.
Днес е БЛАГОВЕЩЕНИЕ
менници: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел, Бонка.Обредна трапеза: риба (печена или варена), шарена пита, лучникПразникът е наричан още Благовец, Б...
Днес е Тодоровден
Днес е Тодоровден
23.3.2024 г. 9:00:00
Именници: Тодор, Тодорка,Теодор, Теодора. Обредна трапеза: пита с мая, леща, чорба от гъби.