Културно наследство

България - Пловдив
Разположена в сърцето на Балканския полуостров, България се гордее със своята древна и богата история. Траки, елини, римляни, византийци, славяни и българи са обитавали тези земи, оставяйки след себе си паметници и обогатявайки съкровищницата на световната култура.
Тази годин на 21.05.2005 (събота), президентите на осем страни от Югоизточна Европа (ЮИЕ) обещаха да увеличат усилията за запазване и развитие на културното наследство на региона.
"Културното наследство от години се използва като оправдание за конфронтационни действия, но сега ние доказваме, че културата е част от многостранния положителен имидж на региона," каза Първанов по отношение на етническото и културно многообразие на Балканите и тяхното бурно минало.
В края на срещата президентите приеха декларация, в която се посочва, че "културното и историческо наследство повече не може да ни разделя; напротив, то ще ни обедини и ще бъде един от най-сериозните аргументи за интеграцията на региона в ЕС."
Пловдив е една голяма част от всичко това...
Ансамбъл Тракия
Ансамбъл Тракия
13.1.2012 г. 10:35:53
Държавен ансамбъл “Тракия” е създаден през 1974 г., и още с първото си представление на 5-ти септември 1974 г., налага своя автентичен творчески стил
Средно по хиляда читатели дневно от всички възрастови групи посещават десетте специализирани читални.
Първообраз на първото българско предприятие за издаване и разпространение на книги
Наследник на най-старата театрална трупа в страната, пловдивският драматичен театър е създал някои от най-големите имена на българския театър.
Пловдивският куклен театър е културна институция с 58-годишна история, която и днес се радва на голяма популярност сред всички възрастови групи.\r\n
В Дружеството на пловдивските писатели членуват 103 поети, белетристи, литературни критици и др.
Пловдивският филхармоничен оркестър е сформиран през 1945 година. \r\n\r\n
Пловдивска Опера
Пловдивска Опера
13.1.2012 г. 10:35:53
Операта в Пловдив е сред водещите оперни ансамбли в България с над 100 изпълнения на година, в оперен, музикално-комедиен жанр, балет.