Галерии

Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян"

Манaстирът е известен още под името "Св.Врачове". Намира се в северните склонове на Родопите, на 3 км. от село Куклен, вдясно от пътя Пловдив-Асеновград ( на 15 км. южно от Пловдив). Манастирът е известен още по време на царуването на цар Иван Александър, основно заради книжовната си школа, културното си влияние и, разбира се, лековитите води на целебния си извор, които церяли лудост. През тежките години на помохамеданчването на родопските българи (1657 година) той е разрушен. През този период 33 манастира и 218 църкви между Костенец и Станимака (днешен Асеновград) били сринати до основи.

Възобновен в началото на 18 век с помощта на родолюбиви българи от Пловдивско, манастирът се превръща в книжовно средище, в което се подготвят граматици, краснописци и преписвачи на църковни книги, като йеромонах Ананий, Кръстю Граматик и йеромонах Сидер. Тук се съхранява десетилетия наред Кукленският псалтир – Песнивецът, написан по волята на цар Иван Александър през 13337 г., като възхвала на царя.

Най-значим е старият стенопис на църквата. Най-добре е запазен образът на Св.Архангел Михаил в южната ниша. Хармонията на мекия, приглушен колорит, класическата чистота на на образа и финесът на пластичното му изграждане определят датировката на не по-късно от 16 век.

Красива Родопска долина Красива Родопска долина
Красива Родопска долина
Красивата Родопска долина Кукленския манастир Св.св.Козма и Дамян се гуши в чудно красива долина на 12 км. южно от Пловдив. Построен е през XII век от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани – основатели и на Бачковския манастрир.
Южното крило Южното крило
Южното крило
Южното крило Южното крило на манастира с главната порта.
Старият вход Старият вход
Старият вход
Старият входСтарият вход водещ към манастирската църква.
Манастирското аязмо Манастирското аязмо
Манастирското аязмо
Манастирското аязмоЛековитото манастирско аязмо, с икона на Св.Козма и Дамян.
Манастирският двор Манастирският двор
Манастирският двор
Манастирският дворИзглед от манастирския двор.
Старата църква Старата църква
Старата църква
Старата църкваСтарата манастирска църква “Св.св.Козма и Дамян”, строена през ІХ век.
Светите братя Светите братя
Светите братя
Светите братяИкона на Светите братя Козма и Дамян, известни като първите лечители (Св. Врачове). Своята популярност двамата братя Козма и Дамян дължат на умението си да лекуват. Тяхното житие е изпълнено с много чудеса, които разказват за изцелението на болни хора. Наречени са Свети Безсребренници Козма и Дамян, защото никога не взимали пари за лечението. Светците се почитат два пъти в годината - на 1 юли и на  1 ноември (празник на всички лечители, врачки и билкари). Според народната традиция на този ден жените не работят, за да не се разболее човек от семейството. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и го раздават за здраве.
Лечебната верига Лечебната верига
Лечебната верига
Лечебната верига Лечебната верига в предверието на старата църква се ползвала от далечни времена за изцеляване на душевно болини и за изгонване на зли духове от болните. Болният е прекарвал нощта привързан за веригата, а на сутринта е бил изцерен...
Чешмата с орнаментите Чешмата с орнаментите
Чешмата с орнаментите
Чешмата  с бронзови орнаментиЧешмата  с бронзови орнаменти, построена в двора на старата църква през 1951г. в памет на Пловдивския митрополит Кирил.