Галерии

Асенова крепост

Как можете да стигнете до това красиво кътче в Родопите? Ако тръгнете от Пловдив с кола, веднага след като излезете от Асеновград, поемете по пътя вдясно. Това е същия път, който ще ви отведе заедно с хилядите други туристи всяка зима до ски-курорта Пампорово.

Може би ще решите първо да спрете и разгледате Асенова Крепост, поради факта, че тя приковава вашето внимание веднага. (Оттук може да продължите за Бачковския Манастир, друго свято място за всички българи).

По време на царуването на българския цар Иван Асен II (1218-1241, син на цар Асен I и племеник на цар Калоян), Второто българско царство достига своя апогей. България стъпва на три морета и се простира на териториите на Тракия, Македония и част от Албания.

Иван Асен II подписва мирен договор с маджарското царство (днешна Унгария) и се оженва за маджарската принцеса. През 1230, край Клокотница, той побеждава византийците, водени от имнператор Теодор Комнин и разбива войската му. Той освобождава всички пленени войници, и този щедър акт впечатлява всички.

Цар Иван Асен II се проявява като удивителен държавник и дипломат, и успешно омъжва всичките си сестри, дъщери и братовчедки за силните владетели на съседни държави, като по този начин гарантирал мир за страната си. Благодарение на своята стратегия, той осигурил на България политическо, икономическо, военно и културно благоденствие. Иван Асен II бил дълбоко набожен, което също го приближавало до враговете му. Той успял да възстанови автономията на българската църква и да установи централизирано управление

Сега, след като вече знаете повече за историята, можете да разгледате снимките на Асенова Крепост. Запазената част от крепостта е църквата “Света Богородица Петричка”. Тя е била частично реставрирана през 20-ти век, най-вече за да се предотврати допъмнително разрушаване.

Асенова крепост е един от най-ценните примери на сакралната архитектура в България. Вътре можете да видите запазени части от стенописи от 14-ти и 19-ти век. Малките снимки по-долу са свързани с по-големи снимки, които да ви разведат из тази част от българската история.

Горд страж от векове Горд страж от векове
Горд страж от векове
Гордо възвисявайки се на висок Родопски връх, Асеновата крепост е пазила столетия наред, главния вход към сърцето на планината Родопи.
 Крепостта отвътре Крепостта отвътре
Крепостта отвътре
Крепостта е построена върху висок, скалист връх на левия бряг на река Асеница и заема площ от 15 дка, разположена на четири тераси. Каменният градеж на места достига 15 м височина и включва феодален замък, 30 помещения за бойци с параклис, кула, две водохранилища и крепостна църква.
Централната част Централната част
Централната част
Крепостта е построена през VІ век и е служила за отбрана на стратегическия Егейски път, свързващ Тракия с Беломорието. Ограниченото пространство и стръмният терен са принудили строителите на крепостта да оползотворят всеки сантиметър от скалистия връх.
Крепостен параклис Крепостен параклис
Крепостен параклис
Параклисът, построен върху старо тракийско светилище и другите важни за живот в обсада съоръжения, са били свързани с тесни и стръмни улички.
Асeновият надпис Асeновият надпис
Асeновият надпис
Крепостта е възстановена от Иван-Асен ІІ след битката при Клокотница през 1230 г.,з а което свидетелства каменен надпис от осем реда:В година 1231, индиктион 4, от бога въздигнатия цар Асен, цар на българите и гърците, също и на други страни, въздигна Алексия Севаста и изгради тази крепост.Това е един от трите запазени надписа от 1231 г., което дава основание крепостта да бъде наречена Асенова, а града - Асеновград още през 1934 г. През 1354 цар Иван Александър обновява крепостта и личният му печат е изсечен отдясно на надписа на Иван-Асен ІІ. 
Пътят към крепостта Пътят към крепостта
Пътят към крепостта
Пътят водещ към крепостта.
Поглед към Асеновград Поглед към Асеновград
Поглед към Асеновград
Поглед към Асеновград от крепостта.