Пловдив за седми път посреща Международния фестивал на китарата

Пловдив за седми път посреща Международния фестивал на китарата

10/11/2012 8:00:00 AM
За седми път Пловдив ще е домакин на Международния фестивал на китарата. Музикалният форум, организиран от Община Пловдив и включен в програмата на Есенен салон на изкуствата - Пловдив 2012, ще се проведе от 11 до 13 октомври.

Тази година изпълнителите в едно от значимите международни културни събития под тепетата ще се изявят на сцената на Драматичния театър.
В миналите издания на фестивала се включиха световноизвестни състави и солоизпълнители като Дейвид Рейнхарт квартет, Пол Гилбърт бенд, Квинтет "Китарисима", Оскар Гузман, Олаф ван Гонисен, Атанас Уркузунов и много други.

В първата вечер на тазгодишното издание пловдивчани ще чуят проекта на Иван Лечев и Жан-Мари Екей. Заедно с двамата китаристи на сцената ще се качат Милен Кукошаров - клавишни, Веселин Веселинов-Еко - бас, и Стефан Цеков - ударни инструменти.
На 12 октомври ще свирят Роберто Фабри (Италия) и китарното дуо Бернар Пирис-Бриджит Репитон (Франция). Фабри е изключително активен като изпълнител, композитор, преподавател и желан член на жури в международни китарни конкурси по цял свят. Френското дуо пък е сред най-излъчваните китаристи в радиоефира на Франция и Белгия.

Фестивала ще закрият Франсиско Берниер (Испания) и китарният квартет "Еон" от Италия. Берниер е спечелил над 20 международни награди и е бил солист на много оркестри в Русия, Англия, Испания, САЩ и др. Членовете на квартет "Еон" са завършили с най-високи оценки различни италиански консерватории и имат разнообразен музикален опит - от класическа музика през електронни жанрове до джаз и блус.

(c) Aspekti.info