Недко Итинов рисува музиканти и танцьори

Недко Итинов рисува музиканти и танцьори

11/22/2012 8:57:00 AM
Галерия “Аспект” показва от утре най-новите картини на Недко Итинов. В продължение на три седмици ценителите могат да се насладят на изключителното майсторство на пловдивския художник.

Традиционно през късната есен и традиционно в “Аспект” показваме новите търсения на Недко Итинов, творец, който няма нужда от представяне и популяризиране. И в тази си изложба той е спокоен, уравновесен, мек и топъл, малко тъжен и приглушен, но в същото време неимоверно богат на багри и нюанси, така добре уловени и пренесени върху платното. Есенните цветове са цветовете на Недко Итинов и в тази изложба ¬ топло землисто кафяво, различните нюанси на оранжевото, жълтото в цялото си богатство и разнообразие, цвят на тютюн и кафе, на прегорели ниви, разказва Олга Петрова.

Почитателите на Недко Итинов ще останат изненадани от една музикална тема, преминаваща през повечето от платната в изложбата. И то не само като настроение, а напълно конкретна ¬ музиканти и музикални инструменти, грациозни танцьорки, фигурална живопис, представяща художника в различна светлина. Не липсват любимите на Недко Итинов коне, но много по-реални. Има ги и гръцките морски пейзажи, които той разработва през последната година.
Напълно нова е образността в картините с колоездачи, възседнали странни велосипеди, жените облечени в африкански етноносии. Всички теми в изложбата обаче са обединени от едно ¬ таланта на великолепния рисувач и живописец Недко Итинов, казва още Петрова.

в-к Марица