Радка Карагитлиева (род.1931 г.)

Радка Карагитлиева (род.1931 г.)

1.1.2012 г. 0:00:00

Родена на 15.12. 1931 г. в с. Турия, Казанлъшко. Завършва гимназия в Казанлък и на 40 години започва трудовия си стаж като военен служител. Интересът й към българското везмо я насочва към колектива за традиционна шевица в Пловдив - “Росица Чуканова”, чийто член става през 1971 г. Участието в този център стимулира по-нататъшното й израстване като майстор и изследовател.

Нейната първа проява извън града е през 1976 г, когато участва в Третия национален събор за народно творчество в Копривщица. Наградена е с грамота, а през 1979 г. получава сребърен медал на петия Републикански фестивал на художествената самодейност (РФХС).

От 1971 до 1980 се занимава с шевична украса на облекла. През този период г-жа Карагитлиева открива очарованието на шитата дантела “кене”, която я пленявя завинаги. След 1980 г. става член на новосъздадения колектив за шевица “Българка”.

Следват множество награди: златен медал от VI РФХС през 1984 г.; диплом от изложбата на самодейното изкуство, Москва 1985 г.; “Първенец” и златна значка на Окръжния преглед на самодейното изкуство, 1987 г., а през 1988 г. Центърът за художествена самодейност – София я награждава с плакет за художествени постижения. Интересът, който поражда у нея шитата дантела не угасва и става основна причина тя да насочи своите дирения и умения в тази насока.

През 1990 г., след като възстановява над 100 вида дантели (днес те вече са 300) и успешно полага изпит за званието “майстор”, достойно заема своето място в Задругата на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ). Натрупвайки знания и опит за шевицата като самодеец, тя успява да израстне над нивото на перфектен технически изпълнител и да открие ново пространство за овладяване – “кенето”.

Професионалното признание на г-жа Карагитлиева е нов етап в творческото й развитие. Но нейните търсения не приключват с това постижение. Осъзнавайки своето ново призвание, тя се дистанцира от проявите на ЗМНХЗ, за да се отдаде изцяло на предаване тайните и техниките на дантелата. Вследствие на това създава собствена методика за обучение и чрез организираните специализирани курсове в цялата страна започва популяризирането на кенето. Днес вече учениците й надхвърлят цифрата 800.

През 1998 г. публикува книгата “Нова романтика за шитата дантела кене” – своеобразен учебник , по който всеки самостоятелно и с необходимата сръчност и желание би могъл да научи техниката на изработка и “Албум” със 160 на възстановени, реставрирани и нови шити дантели. Започвайки като любител-самодеец, минавайки през професионалното признание, Радка Карагитлиева стига до следващия етап на изследовател и преподавател в сферата на традиционните женски дейности. Защото мнозина владеят “техне”-то, но не всеки умее и желае да го предаде.

(Биографията е представена от Аксиния Бутева - етнограф и ученичка на Радка Карагитлиева по кене)

За повече информация за бродерията посетете архива на Новините на сайта ни: Изложби в НБ “Иван Вазов”, 6 април 2004 г.