Галерии

Червената Църква

Веднага след свикания в Сердика Вселенски събор на Помирението, 343 г.н.е., в цяла Тракия започнало строителство на култови сгради, сред които имало и такива, предназначени да съхраняват паметта на мъчениците, загинали за утвърждаване на християнството.  Една от най-забележителните архитектурни творби на тази епоха е Червената Църква.

Днес нейните руини стърчат сред полето, на около петнадесетина километра югозападно от Пловдив, близо до малкия град Перущица. Храмът е запазен с една значителна височина, което позволява сравнително точното му възстановяване.

Централната и най-висока част на църквата е четири-конхалната зала, чийто купол се е извисявал. Симетрията на сградата се нарушава от двете придадени от юг и север отделения – в северното отделение е имало басейн, облицован с розов мрамор. Там е ставало кръщението, преди новият християнин да има достъп до вътрешното отделение на църквата.

Самото място на което е изградена църквата не е случайно избрано – Червената църква нарочно била издигната в близост до езическо светилище, в околностите на такъв голям и богат град като Филипопол, в близост до важните пътища от Тракия за Бяло море, и от Константинопол за Западна Европа. Най-вероятно мястото й е имало връзка с популярния в християнството култ към мъчениците – тук са се съхранявали мощите на някой знатен мъченик, загинал за утвърждаването на християнството по тези земи. По-късно, първоначалната сграда е била преустроена в църква, а мартиралните й функции били предоставени на големия параклис, южно от голямото предверие.

По всичко личи, че някога тук се е издигала импозантна по своите размери църква, с богато декорирани стени и красиви мозаечни подове – рядко красив храм, оценяван днес като един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Онова, което най-силно впечатлява специалистите по антична и византийска архитектура и изкуство е красотата на фреските. С тях Червената Църква се е родеела с най-добрите образци на ранната християнска живопис, съхранявани в базиликите на Равена (6 - 7 век), синайските манастири (6 - 7 век), църквата Св.Димитър в Солун (7 - 8 век) и уникалната Св.София в Цариград (6 век).

Величествена и днес Величествена и днес
Величествена и днес
Величествена и днесРаннохристианската църква край Перущица, известна като Червената църква, е строена през ІV век.
Великолепните стенописи Великолепните стенописи
Великолепните стенописи
Великолепните стенописи След 16 бурни века все още личат великолепните стенописи, разкриващи високото художествено майсторство на техните създатели.
Неподвластни на времето Неподвластни на времето
Неподвластни на времето
Неподвластни на времето Шестнадесет века съграденото от ръцете на незнайните майстори отстоява ударите на "стихиите и невежеството". (Ст.Шишков - 1909г.)
 Възстановка Възстановка
Възстановка
Възстановка Възстановка на църквата, направена от Д.Панайотова: а. План б. Западна фасада