Галерии

Изгледи от града

Независимо дали сте фотографи, художници или просто романтици, вие винаги ще останете очаровани от пловдивските тепета.

Много от любимите ни снимки в този раздел са направени от или около пловдивските тепета - и ние ви предлагаме една прекрасна разходка с нашата фотогалерия.

Изглед на запад Изглед на запад
Изглед на запад
Поглед над града от Небет тепе на запад - към булевард "Шести Септември", в посока към Площад Съединение. Забележителната сграда на Старата турска баня, известна като "Чифте баня" (днес превърната в Художествена галерия) се вижда в десния ъгъл на снимката.
Изглед на север Изглед на север
Изглед на север
Изглед на север, към р.Марица, от самия връх на Небет тепе - можете да видите Международния Пловдивски панаир вдясно от моста над реката, както и хотел Марица вляво. Кръстовището на два големи булеварда - "Цар Борис III Обединител" и "Шести септември" е в долния ляв ъгъл на снимката. 
Върха на Небет тепе Върха на Небет тепе
Върха на Небет тепе
Тази снимка може да се направи само тук, в Пловдив! Първият път, когато посетите града ни, ще откриете това местенце точно на върха на Небет тепе. Самотното дърво е само по себе си забележителност, а младите граждани на Пловдив прекарват много следобеди на тези скали - останки от някогашната тракийска крепост, съществувала на това място преди хиляди години.
Върха на Небет тепе Върха на Небет тепе
Върха на Небет тепе
Като потвърждение на думите ни - виждате група пловдивски младежи, наслаждаващи се на слънчевия изглед, наблюдвайки трафика по улиците долу.
Снимка от Сахат тепе Снимка от Сахат тепе
Снимка от Сахат тепе
Млада двойка се радва на следобедното слънце от скалите на Сахат тепе ("сахат" на турски език означава "часовник"). Можете да видите самата часовникова кула на заден план. 
Снимка от Сахат тепе Снимка от Сахат тепе
Снимка от Сахат тепе
Снимка направена от мястото под радио-телевизионната кула на Сахат тепе, с  изглед към една прекрасна част на Пловдив - можете да се полюбувате на Античния театър на някогашния Филипополис, разположен на хълма Джамбаз тепе (това е най-югоизточния хълм).
Изглед на север Изглед на север
Изглед на север
Тази необикновена снимка е направена от мястото под радио-телевизионната кула на Сахат тепе, с изглед на север към Панаирните Палати на международния пловдивски панаир - като фон се вижда величествената Стара Планина (която изглежда толкова близко благодарение на фотоувеличението).
Часовниковата кула Часовниковата кула
Часовниковата кула
Това е часовниковата кула, намираща се на Сахат тепе. Часовникът е изграден през 1227 год., а звъна на камбаните отбелязвал настъпващия час векове наред. За съжаление, днес вече го няма часовниковия звън.
Небет тепе Небет тепе
Небет тепе
Изглед нагоре към Небет тепе откъм булевард "Шести Септември" (от северната страна на хълма, към р.Марица)
Изглед към Джендем тепе Изглед към Джендем тепе
Изглед към Джендем тепе
С Родопите в далечината, това е един много красив изглед към Джендем тепе (Младежкия хълм) - най-големия и най-високия от седемте хълма на Пловдив. Снимката е направена от южната страна на Бунарджика.
Бунарджика Бунарджика
Бунарджика
Красивата павирана алея, водеща към върха на Бунарджика.
река Марица река Марица
река Марица
Река Марица (известна през вековете още като Хеброс, Хебър или Еврос) е най-голямата и най-дълбоката река на Балканите. Тя води началото си от Рила планина и се влива в Егейско море. Цялата дължина на реката, която има над сто значими притока, е 524.6 км.Векове наред реката е свързвала Тракия с Егейския регион. Тя е пълноводна и годна за плаване почти през цялата година. Някога хората са плавали по нея предимно със салове.Филипополска монета от времето на римския император Луций Вер (161-169 г.) носи образ на кораб с платна и мачта в пристанище на река Хеброс.Реката е била плавателна до средата на 19 век. Пристанището се е намирало недалеч от днешния остров Адата.
Изглед от Античния театър Изглед от Античния театър
Изглед от Античния театър
Изглед на юг от Античния театър, чийто строеж е започнал по време на римския император Траян (96-117 год.) някъде около 114-117 год., и е бил завършен от доведения му син император Адриян (117-138 год.). Театърът е бил разрушен през 5-ти век от хунския вожд Атила, който нападнал Филипополис.Под Античния театър можете да видите булевард Цар Борис III Обединител, а Родопите в далечината са прекрасна рамка на тази красива снимка.
Красива нова къща Красива нова къща
Красива нова къща
Красива нова къща на ул. "Волга", в Пловдив.
Международния Панаир Международния Панаир
Международния Панаир
Изглед на север - на преден план виждате сградите на Панаирните Палати и река Марица.
Изглед Изглед
Изглед
Изглед с Имарет джамия в левия ъгъл на снимката.
Небет тепе Небет тепе
Небет тепе
Пловдив е построен на десния бряг на река Марица, около седемте отделни хълма, издигнати като островчета сред огромната долина на реката. Три от хълмовете (трихълмието на Небет тепе, Джамбаз тепе и Таксим тепе, известно с латинската дума "Тримонциум") са разположени в близост до реката и преливат един в друг.Небет тепе е североизточния хълм, който е най-близо до река Марица. Висок е 203 м. Археологическите разкопки, направени в последните десетилетия, доказват наличието на някогашно тракийско селище съществувало тук.През втората половина на първото хилядолетие пр.н.е., на Трихълмието е било изградено значително по размера си тракийско селище. През 4-ти век пр.н.е. то започнало постепенно да прераства в град с дебели укрепени стени, павирани улици и канализация. Разрастването на селището в истински град било типично явление за развитието на селищата из цяла Тракия, и довело до изграждането на укрепен царски център (т.нар. "тюрзис"), разположен на Небет тепе.
Старият град. Старият град.
Старият град.
Старият град включва и новопостроени къщи, кото са изградени в стила на запазените стари къщи там от повече от 2 столетия.
Центърът на Пловдив Центърът на Пловдив
Центърът на Пловдив
Къщите в центъра на Пловдив – в ляво се вижда част от Джумая джамиа и базарът на картини и предмети на артистичните занаяти около Римския Стадион, който разделя на две по дължина главната улица.
Изглед на юг Изглед на юг
Изглед на юг
Изглед на юг – при ясно време се наблюдава красотата на Родопите. Снимката е правена от върха на Бунарджик тепе, където се намира паметникът Альоша.
Поглед отгоре Поглед отгоре
Поглед отгоре
В далечината са очертанията на Родопите, в не много слънчев ден е правена снимката.
Изглед отгоре Изглед отгоре
Изглед отгоре
Изглед отгоре – може да се види високата сграда на хотел “Лайпциг” .
Центърът Центърът
Центърът
Сградата на пощата и част от центъра на Пловдив. В дясно се намира Цар Симеоновата градина.
Изглед на север Изглед на север
Изглед на север
Изглед на север – снимката е направенв от върха на Небет тепе.
Античният театър Античният театър
Античният театър
Главният вход на Античния театър
Изглед отгоре Изглед отгоре
Изглед отгоре
Изглед към северната част на Пловдив – може да се види сградата на Новотел “Пловдив”, на левия бряг на река Марица.
Семинарията Семинарията
Семинарията
На преден план се вижда бялата сграда на Семинарията.
Изглед на запад Изглед на запад
Изглед на запад
Хълмът Сахат тепе, с Часовниковата кула и Радио и Телевизионата кула.
Старият град Старият град
Старият град
Може да се почувства величествената атмосфера на Стария град.
Изглед отгоре Изглед отгоре
Изглед отгоре
Изглед на Пловдив отгоре.
Изглед на изток Изглед на изток
Изглед на изток
Изглед на изток-промишлената зона на Пловдив.
Джаковата къща, Замъкът Джаковата къща, Замъкът
Джаковата къща, Замъкът
Красивата къща (на хълма Джамбаз Тепе), издигаща се до Античния театър е била известна с тези имена преди комунистическият режим да наложи забрава върху всичко "буржоазно".Името на кьщата идва от името на нейния създател и собственик, архитект Стефан Джаков. Той е роден в Карлово през 1867 година.Завършва Военното училище в София и е военен инженер. На 30 години, след края на военната си кариера, завършва архитектура в Мюнхен и по тази причина късно започва работа като архитект.В началото на века се премества в Пловдив, където живее около 20 години. "Замъкът" е построен като лично жилище в стил сецесион. Този стил прилага и в много други проекти в Пловдив и преди това в Свищов. Неслучайно е един от видните представители на това течение в България.Архитект Стефан Джаков е баща на големия български учен Емил Джаков, чието име носи Институтът по електроника в София.Видният архитект почива през 1941 година.*Информацията е от книгата "Строителят на замъци"  на Никола Чинков, син на легендарния архитект Боян Чинков. 
Изглед на изток Изглед на изток
Изглед на изток
Поглед на изток от Бунарджик тепе. В далачината се вижда жилищен комплекс “Тракия”.
Изглед на запад Изглед на запад
Изглед на запад
Изглед на запад – хълмът Сахат тепе, покрит с пролетен сняг (08 Април 2003).
Залез над Пловдив. Залез над Пловдив.
Залез над Пловдив.
Залез – изглед от северозапад към Тексим тепе. Може да се видят кръстът и камбанарията на Католическата църква “Свети Лудвиг“, разположена в центъра на Пловдив. 
Джамбаз Тепе Джамбаз Тепе
Джамбаз Тепе
Джамбаз Тепе – самото име на хълма произхожда от турската дума “джамбаз”, което означава “акробат” – за катерачите, които се опитват да достигнат върха на най-високия от Трите хълма (Трихълмие).
Река Марица Река Марица
Река Марица
Марица в пролетен сняг (Април 2003).
Река Марица Река Марица
Река Марица
Марица в пролетен сняг (Април 2003)
Поглед към Младежкия хълм Поглед към Младежкия хълм
Поглед към Младежкия хълм
Пролетен сняг (Април 2003)
Пролетен сняг Пролетен сняг
Пролетен сняг
Пролетен сняг (Април 2003)
Радио и Телевизионната ку Радио и Телевизионната ку
Радио и Телевизионната ку
Радио и Телевизионната кула на Сахат Тепе.
Красива калдъръмена улица Красива калдъръмена улица
Красива калдъръмена улица
Красивата калдъръмена улица – “Тодор Каблешков”.
Лятнотото кино Лятнотото кино
Лятнотото кино
Лятно кино “Орфей” на Сахат Тепе.
Имарет Джамия Имарет Джамия
Имарет Джамия
Имарет Джамия – за повече информация виж другите раздели.
Природо-научен музей Природо-научен музей
Природо-научен музей
Природо-научният музей е основан през 1894 като природо-научна колекция към новооткрития Френски колеж в Пловдив.През 1952 Градският Съвет решава да отвори Природо-научен музей, използвайки колекцията на Колежа. Музеят е поместен в бивша сграда на Общината, построена през 1880. Днес музеят разполага с повече от 48 000 експоната.
Старият град Старият град
Старият град
Старият град обхваща както сгради на повече от два векв, така и нови такива, издържани във същия архитектурен стил. Снимката показва източния склон на Небет тепе.
Най-красивия от градовете Най-красивия от градовете
Най-красивия от градовете
"Филипополис е най-големият и най-красив от всички градове в Тракия.Неговата красота блести отдалеч..." - Лукиян, ІІ век
ТРАКИЯ ТРАКИЯ
ТРАКИЯ
Жилищен квартал "Тракия".
Романтика Романтика
Романтика
Слънцето се скрива на фона на три от хълмовете на Пловдив: отляво надясно - Джендем тепе, Бунарджика и Сахаттепе.
Изглед от хотел Марица Изглед от хотел Марица
Изглед от хотел Марица
Поглед към Бунарджика от Панорамен ресторант Sky Plaza, разположен на последния етаж на хотел Марица в Пловдив.
Изглед от хотел Марица Изглед от хотел Марица
Изглед от хотел Марица
Поглед към един от мостовете на река Марица, от Панорамен ресторант Sky Plaza, разположен на последния етаж на хотел Марица в Пловдив.
Изглед от хотел Марица Изглед от хотел Марица
Изглед от хотел Марица
Поглед към града от Панорамен ресторант Sky Plaza, разположен на последния етаж на хотел Марица в Пловдив.
Изглед от хотел Марица Изглед от хотел Марица
Изглед от хотел Марица
Поглед към реката от Панорамен ресторант Sky Plaza, разположен на последния етаж на хотел Марица в Пловдив.
Индустриалната зона Индустриалната зона
Индустриалната зона
Индустриалната зона на Пловдив.
Новотел Пловдив Новотел Пловдив
Новотел Пловдив
Обновеният хотел Новотел Пловдив и игрището за тенис.
Пешеходния мост Пешеходния мост
Пешеходния мост
Мостът над река Марица, който ще бъде покрит ( в момента се строят съоръженията).
Пешеходния мост Пешеходния мост
Пешеходния мост
Покритият мост над река Марица до Новотел Пловдив - съоръженията все още се изграждат...
река Марица река Марица
река Марица
Река Марица - красив изглед.
Изглед през реката Изглед през реката
Изглед през реката
Поглед към хотел Марица (вляво от моста) и Панаирния комплекс (част от него се вижда вдясно) 
Небет тепе Небет тепе
Небет тепе
Поглед от бул. Шести Септември (пред сградата на Окръжния Съд) към Небет тепе (високо 203 м над морското равнище) - североизточния хълм от Трихълмието на Стария град.
Изглед от небето Изглед от небето
Изглед от небето
Удивителна снимка, направена от военен хеликоптер над центъра на Пловдив! Имате удоволствието да й се насладите, благодарение на Георги Здравков, който я изпрати на ПловдивГайд. Искрени благодарности на теб, Георги, и на бащата на твоя приятелка, който е пилотът, направил тази великолепна снимка!
Проект Проект
Проект
Все още е само проект
Потопът. Потопът.
Потопът.
Пороят в Пловдив на 11.05.2005г. Автор - Ирена Малчева, Пловдив