Галерии

Възрожденските къщи

В старинен Пловдив може да се проследи цялото развитие на българската национална архитектурна традиция. Тя започва с по-старите къщи, носещи характеристиките на българската планинска къща - с открит чардак, несиметричен план и с по-скромна декоративно-художествена украса. Постепенно жилището се развива. Откритият чардак се заменя със затворен салон, обемът на къщата се увеличава.

Този тип симетрични къщи са с изписани стени - ярки, пъстри, обогатени със сложни орнаменти мотиви и пейзажи с различни сюжети. Акценти в стенописната украса на интериора са декоративните ниши, т.н. алафранги, украсени богато с цветя и пейзажи.

Таваните в пловдивските къщи са с разточително разнообразие на пластични решения с геометрични дърворезбни орнаменти. Често те се допълват с многоцветна украса от рисувани орнаменти.

5. Етнографски музей 5. Етнографски музей
5. Етнографски музей
Снимка 5. Къщата на Аргир Куюмдджиоглу (днес Етнографски музей) се намира на ул."Д-р Чомаков"1 в Стария град. Нариричали я още "Царствената".Построена е през 1846-48 в близост до крепостта "Хисар капия" от небезизвестния майстор Георги от Константинопол. Куюмджиевата къща е блестящ представител на пловдивската симетрична къща. Главната фасада към двора е акцентирана с портик, подпрян на пет колони.
1. Художествената галерия 1. Художествената галерия
1. Художествената галерия
Снимка 1. Сградата на Художествената галерия в Стария град се намира на ул. Съборна 14-А.Това е втората по големина и значимост художествена галерия в страната. През 1975 година бе открита и самостоятелна постоянна експозиция "Икони от Пловдивския край" (XVI - XIX век).
2. Къщата "ЛАМАРТИН" 2. Къщата "ЛАМАРТИН"
2. Къщата "ЛАМАРТИН"
Снимка 2: Къщата на Георги Мавриди (известна днес като Ламартиновата къща-музей), ул.Княз Церетелев 19. Къщата е построена през 1829 г. на ъглов парцел, граничещ с три улици с големи наклони и разлики в нивата.Големият френски поет Ламатрин, преминавайки през България през 1833 г., е прекарал в къщата на Георги Мавриди само 3 дни. Но това е било достатъчно тя да се споменува повече с неговото име, отколкото с това на собственика Георги Мавриди. 
3. Музей "Зл. Бояджиев" 3. Музей "Зл. Бояджиев"
3. Музей "Зл. Бояджиев"
Снимка 3. Къщата-музей "Златьо Бояджиев" е разположена в сградата на къщата на Д-р Стоян Чомаков и се намира на ул.Съборна18 в Стария град. Д-р Иван Чомаков е виден деец за църковна и национална независимост от края на 19-ти век. Къщата е построена 1858-1860 и се отнася към късния тип симетрични сгради с масивни стени и без портик.Реставрирана е през 1980 г. в момента са изложени 76 платна от двата периода на творчеството на изключителния български художник Златьо Бояджиев (1903-1976).
4.Музей "Зл.Бояджиев" 4.Музей "Зл.Бояджиев"
4.Музей "Зл.Бояджиев"
Снимка 4. Къщата на д-р Стоян Чомаков, отзад,  ул. Съборна 18Днес е изложбена зала за платната на видния български художник Златьо Бояджиев.Тук сега се разполага откритата сцена на известно пловдивско заведение "Конюшните на царя".
6.Реставрирана стара къща 6.Реставрирана стара къща
6.Реставрирана стара къща
Снимка 6: Красива стара къща, реставрирана наскоро на ул. Княз Церетелев в Стария град. Само дървеното покритие на първия и втория етаж е оригинално, всичко останало е ново.
7.Реставрирана стара къща 7.Реставрирана стара къща
7.Реставрирана стара къща
Снимка 7: Красива стара реставрирана къща на ул. Княз Церетелев в Стария град.
8. Къща с ветропоказател 8. Къща с ветропоказател
8. Къща с ветропоказател
Снимка 8: Къщата с ветропоказателя в Стария град на ул. Зора.
9. Къщата на Георгиади. 9. Къщата на Георгиади.
9. Къщата на Георгиади.
Снимка 9: Къщата на Димитър Георгиади (строена 1846-48г.) е разположена вдясно след "Хисар капия" на ул.Цанко Лавренов 1 в Стария град.По съвършенство на планово-пространственото решение, по богатсво и художествено ниво на декоративното оформление тя стои на едно от челните места сред образците на Възрожденската архитектура в България. Бивша собственост е на богатия пловдивски търговец Димитър Георгиади. Сградата е строена около 1846 г. от майстор Хаджи Георги, създател и на Куюмджиевата къща (Етнографския музей). Двураменна стълба води до първия етаж, разработен грижливо и разточително. Около просторен хайет са разположени 4 стаи. Всяка от тях има алафранга, профилирани и резбовани долапи и тавани.
10. Къщата на Георгиади. 10. Къщата на Георгиади.
10. Къщата на Георгиади.
Снимка10: Къщата на Димитър Георгиади (строена през 1846-48) на ул. Цанко Лавренов 1 се намира вдясно, непосредствено след "Хисар капия".Поглед от друг ъгъл към къщата на Димитър Георгиади.
11.Улица "Стръмна" 11.Улица "Стръмна"
11.Улица "Стръмна"
Снимка 11: Къщите на улица "Стръмна" в Стария град.
12. Улица "Стръмна" 12. Улица "Стръмна"
12. Улица "Стръмна"
Снимка 12: Къщите на улица "Стръмна" в Стария град.
13. Улица  "Пълдин". 13. Улица "Пълдин".
13. Улица "Пълдин".
Снимка 13: Къщи на ул. Пълдин в Стария град.
14. Дановата къща. 14. Дановата къща.
14. Дановата къща.
Снимка 14: Дановата къща се намира в непосредствена близостдо катедралния храм "Света Богородица" на ул. Хайне 2. Къщата се нарича така, защото е била собственост на основоположника на организираното книгоиздаване в България Христо Г. Данов, наричан с право от съвременниците си "българския Гутенберг". Къщата е строена в средата на 19-ти век. Нейните каменни основи са иззидани върху масивна скала, от която се открива неповторима панорамна гледка към възрожденския град.В тази къща за известно време е живял Алексей Николаевич Церетелев, чието име е тясно свързано с един от най-драматичните моменти от живота на България - Априлското въстание, Руско-турската Освободителна война през 1877-78 година и уредбата на токущо освободената българска държава.Сега в Дановата къща е подредена специална експозиция, посветена на българското книгоиздаване.
15. Дановата къща. 15. Дановата къща.
15. Дановата къща.
Снимка 15: Дановата къща се намира в непосредствена близостдо катедралния храм "Света Богородица" .
16. Улица "Пълдин". 16. Улица "Пълдин".
16. Улица "Пълдин".
Снимка 16: Къщи на ул. Пълдин в Стария град.
17. Улица "Пълдин". 17. Улица "Пълдин".
17. Улица "Пълдин".
Снимка 17: Къщи на ул. Пълдин в Стария град.
18. Балабановата къща. 18. Балабановата къща.
18. Балабановата къща.
Снимка 18: Балабановата къща - разположена е на кръстовището между улиците "К.Стоилов" и "4-ти Януари".Къщата е построена в началото на 19-ти век, но носи името си на последния си собственик - Лука Балабанов.Къщата е била напълно съборена. През 1980 г. е реконструирана според архитектурните заснемания на покойния вече, пловдивски архитект Христо Пеев. Обзаведена е с оригинални мебели от 19-ти век.Днес, къщата се ползва за приемна от община Пловдив и е средище на много и разнообразни културни прояви.
19. Балабановата къща. 19. Балабановата къща.
19. Балабановата къща.
Снимка 19: Балабановата къща - отпред и дворът.Къщата е построена на наклонен терен и това е предопределило раздвижените нива на приземието, което показва едно нетипично за Пловдив планово решение.
20. Балабановата къща. 20. Балабановата къща.
20. Балабановата къща.
Снимка 20: Балабановата къща - дворът.
21. Стара къща. 21. Стара къща.
21. Стара къща.
Снимка 21: Една от старите къщи-паметници в Стария град на ул. "4-ти Януари".
22.С-ние Старинен Пловдив 22.С-ние Старинен Пловдив
22.С-ние Старинен Пловдив
Снимка 22. Прелестна старинна къща, където в момента се помещава управлението на сдружение "Старинен Пловдив", ул. Константин Стилов 50.
23. Улица "Витоша" 23. Улица "Витоша"
23. Улица "Витоша"
Снимка 23: Красива къща на ул.Витоша в южния край на Лапидариума.
24. Ритуален дом 24. Ритуален дом
24. Ритуален дом
Снимка 24: Сватбените тържества се провеждат в тази красива стара къща на ул. Съборна 23, известна днес като "Ритуален дом".
25. Ритуален дом 25. Ритуален дом
25. Ритуален дом
Снимка 25: Ритуален дом в Стария град, ул.Съборна 23Надписът, вдясно от входа гласи: " В този дом след Освобождението от 20 май до 10 октомври 1878 г. е работило Временното Руско централно управление, начело с княз Дондуков Корсаков ".
26. Хиндлияновата къща. 26. Хиндлияновата къща.
26. Хиндлияновата къща.
Снимка 26: Хиндлияновата къща, ул. Артин Гидиков 4Неин собственик е  бил Степан Хиндлиян. Къщата е била построена от неизвестен майстор през 1835-1840 година. Тя е с едно от най-богатите декоративни оформления на интериор на възрожденска къща в България.Тя е реставрирана през 1974 г. Национален паметник на културата, сега музей на градския възрожденски бит.
27. Хиндлияновата къща. 27. Хиндлияновата къща.
27. Хиндлияновата къща.
Снимка 27: Дворът на Хиндлияновата къща, свързан с Балабановата къща с комшулук (малка вратичка между два съседни двора).Тя е била собственост на известен български търговец от арменски произход Степан Хиндлиян и е построена с едно от най-богатите декоративни оформления на интериор на възрожденска къща в България. Той е пътувал много посвета и неговите пътувания са отразени като картини върху стените на стаите. Това е една от най-богато декорираните възрожденски къщи-всички стени, ниши (т.н. алафранги) и тавани са украсени със стениписи, апликации и дърворезба.Фасадите на допълнителните постройки, както и оградните зидове са изписани в стилово единство с основната сграда.
28. Хиндлияновата къща. 28. Хиндлияновата къща.
28. Хиндлияновата къща.
Снимка 28: Хиндлияновата къща на ул. Артин Гидиков 4.Една от най-значителните архитектурни постижения на 19-ти век е мраморната баня, построена непосредствено до кухнята и снабдена с топла вода, подгрявана от печката в кухнята. Тръби с топъл въздух минават под каменния под и това затопля ло цялата баня. Високите тавани са от стъклени тухли, ароматни ухания и приятна музика допълвали импозантната атмосфера. Съблазнително-примамливо... 
29. Къща на Артин Гидиков 29. Къща на Артин Гидиков
29. Къща на Артин Гидиков
Снимка 29: Къщата на Артин Гидиков на ул. "4-ти Януари" 15 е разположена в северо-западното подножие на Трихълмието.Сега в тази сграда е настанена администрацията на пловдивския район "Централен"-IX-то кметство.
30. Ул. "К. Стоилов" 30. Ул. "К. Стоилов"
30. Ул. "К. Стоилов"
Снимка 30: Изглед към Балабановата къща по улица "Константин Стоилов".
31. Къща на Н.Недкович. 31. Къща на Н.Недкович.
31. Къща на Н.Недкович.
Снимка31: Къщата на Никола Недкович на улица "Цанко Лавренов" 3 (следващата вдясно е къщата на Георгиади).Владение на изтъкнатия търговец Никола Недкович, тази магнетична къща е построена през 1863 година и е класически представител на  възрожденския стил "симетрична къща". Отдръпната е от уличната линия, което позволява да да бъде максимално възприето цялото великолепие на главната фасада. Фасадната украса  е от пищна рисувана декорация от растителни мотиви и медальони с пейзажи.
32. Къщата на Недкович. 32. Къщата на Недкович.
32. Къщата на Недкович.
Снимка 32: Къщата на Недкович на ул. "Цанко Лавренов" 3 - приемната стая.Къщата на Недкович е типичен пример на Възрожденска къща - съчетава естетиката с удобството и отговаря на изискването за представителност.
33. "Славейковата къща". 33. "Славейковата къща".
33. "Славейковата къща".
Снимка 33: "Славейковата къща" на улица "Петко Рачев Славейков" 4.В тази къща е живял големия български поет, писател, журналист, обществен и политически деец, дописен (1875), по-късно действителен член на (1884) на Българското книжовно дружество, Петко Рачев Славейков. установява се в Пловдив през 1881г. и се връща в София през 1884 г. Пребиваването му в Пловдив е съпроводено с борбата му срещу княжеско-консервативния блок. Едновременно с това 2 години е учител в града; споменът за неговото пребиваване в Пловдив е свързан със "Славйковата къща", "Славейковото училище" и "Славейковото кафене", където той е живял, работил и почивал.Днес домът, където е живял Славейков е превърнат от Общината в Дом на българските учители.
34. Павлитовата къща. 34. Павлитовата къща.
34. Павлитовата къща.
Снимка 34: Павлитовата къща, наричана още "Синята къща" на ул. "Арх. Христо Пеев" 8Разположена е на Трихълмието (Архитектурно-исторически резерват "Старинен Пловдив"), недалеч от Хисар капия. Строена е в средата на XIX век. и е пример за асиметрична къща (независимо че в този период симетричната планова схема на възрожденските къщи е в разцвет). Правят впечатление таваните в източните стаи на горния етаж, решени оригинално с апликирани дървени елементи върху плат. На долния етаж, в северозападната стая , върху кафявия фон на стените са изписани пана с пейзажни композиции; нарисуван е и портрет на седнал мъж с цигара в ръка - рядко явление в българската стенна живопис от Възраждането.
35. Къща на Панчидис. 35. Къща на Панчидис.
35. Къща на Панчидис.
Снимка 35: Къщата на Панчидис на улица "Петко Р. Славейков", известна днес като Дом на туриста.Къщата е била собственост на богатия някога гръцки търгоец Панчидис. По строителна техника, функционално разпределение и детайли тази къща се причислява към най-добрите образци на българската възрожденска архитектура от втората половина на XIX век.Денивелацията на дворния терен е майсторски преодолян от едно двураменно каменно стълбище с железен парапет. По средата на стълбището е съградена мраморна чешма.
36. Р - т "Алафрангите". 36. Р - т "Алафрангите".
36. Р - т "Алафрангите".
Снимка 36: Ресторант "Алафрангите" на улица "Кирил Нектариев" 17 в Стария град.Ранновъзрожденска несиметрична къща на Трихълмието, днес прочут ресторант. Построена е в началото на XVIII век. Еркерите и са силно изнесени над улицата.Две алафранги със съчетани изображения на натурморт и пейзаж дават името на къщата. Особен колорит още от улицата и придават външното стълбище и представителната кобилична дворна порта - емблематични за популярността на ресторанта.
37. Данчовата къща. 37. Данчовата къща.
37. Данчовата къща.
Снимка 37: Данчовата къща, разположена на кръстовището на улиците "Арх.Христо Пеев" и "Отец Кирил Нектариев"Специалистите я определят като един от най-добрите образци на възрожденската асиметрична къща.Нейното ъглово застрояване определя своеобразния силует на външните фасади - с еркер на една от стаите на горния етаж и малки наблюдателници към двете улици.След Освобождението на България от Османско иго в къщата живял за известно време Георги Данчов - Зографина, когото пловдивчани ще запомнят не само като пламене родолюбец и революционер, но и като един от първите български професионални фотографи, като изявен художник и виден обществен деец.
38. Аптека "Хипократ". 38. Аптека "Хипократ".
38. Аптека "Хипократ".
Снимка 38: Аптека "Хипократ" на улица "Д-р Чомаков" в Стария град - една автентична стара аптека...
39. Аптека "Хипократ". 39. Аптека "Хипократ".
39. Аптека "Хипократ".
Снимка 38: Фасадата на аптека "Хипократ" на улица "Д-р Чомаков" в Стария град.
40. Улица "Омуртаг" 40. Улица "Омуртаг"
40. Улица "Омуртаг"
Снимка 40: Красива възрожденска къща на улица "Омуртаг", сега ресторант "Аполония".
41.Снежната улица. 41.Снежната улица.
41.Снежната улица.
Снимка 41: Ул. "4-ти Януари" в Стария град, 8-ми декември'2003.
42. Стара къща 42. Стара къща
42. Стара къща
Снимка 42: Стара къща на улица "Артин Гидиков" в Стария град, където е разположена експозицията от картини на Цанко Лавренов - входът.
43. Стара къща 43. Стара къща
43. Стара къща
Снимка 43: Стара къща на улица "Артин Гидиков" в Стария град, където е разположена експозицията от картини на Цанко Лавренов - дворът.
44. Хиндлияновата къща. 44. Хиндлияновата къща.
44. Хиндлияновата къща.
Снимка 44: Къщата на Степан Хиндлиян (1835-1840) на ул. "Артин Гидиков"4
45. Хиндлияновата къща. 45. Хиндлияновата къща.
45. Хиндлияновата къща.
Снимка 45: Къщата на Степан Хиндлиян (1835-1840) на ул. "Артин Гидиков"4. Сега, къщата е приемна на експозицията към Сдружение "Старинен Пловдив".
46. Улица "К.Стоилов" 46. Улица "К.Стоилов"
46. Улица "К.Стоилов"
Снимка 46: Улица "К. Стоилов" в Стария град през зимата.
47. Балабановата къща. 47. Балабановата къща.
47. Балабановата къща.
Снимка 47: Балабановата къща
48. Балабановата къща 48. Балабановата къща
48. Балабановата къща
Снимка 48: Балабановата къща
49. Къщата на Опълченеца. 49. Къщата на Опълченеца.
49. Къщата на Опълченеца.
Снимка 49: Стара къща, частна собственост. Тук е живял опълченеца Стойо Пенчев (Комитата). Днес къщата е архитектурен паметник, обитаема и поддържана във вида в който е била построена.
50. Къщата на Опълченеца. 50. Къщата на Опълченеца.
50. Къщата на Опълченеца.
Снимака 50: Къщата на Опълченеца - входът.
51. К-ща на Д.Георгиади. 51. К-ща на Д.Георгиади.
51. К-ща на Д.Георгиади.
Снимка 51: Къщата на Димитър Георгиади на улица "Цанко Лавренов" 1, строена около 1846 г. от майстор Хаджи Георги - създател и на Куюмджиевата къща. Тя стои на едно от челните места сред образците на Възрожденската архитектура в България.
52. Къщи по ул. Стръмна. 52. Къщи по ул. Стръмна.
52. Къщи по ул. Стръмна.
Снимка 52: Къщите на улица "Стръмна" в Стария град.
53. Хисар капия. 53. Хисар капия.
53. Хисар капия.
Снимка 53: Хисар капия - запазено укрепление в древния град Филипопол, който бил много строго охраняем. Хисар капия е единствената запазена и до днес врата на източната страна на акропола. Счита се, че е била построена по време на Византийското владичество (V-VI век). Останалите три врати, заедно с част от стените, били съборени преди повече от два века, но местата им се знаят и днес.
54. Улица "Арх. Хр. Пеев" 54. Улица "Арх. Хр. Пеев"
54. Улица "Арх. Хр. Пеев"
Снимка 54: Къща на Павлети (вдъното на снимката), строена 1850 г., сега Студенски дом. На преден план - Данчовата къща, един от най-добрите образци на възрожденската асиметрична къща. 
55.  Данчовата къща. 55. Данчовата къща.
55. Данчовата къща.
Снимка 55: Входът на Данчовата къща на ул. "Арх. Хр. Пеев"Днес тук се помещава реставрационен център "Данчова къща", създаден от Занаятчийска камара - Кобленц и град Пловдив, с финансовата подкрепа на Федерална Република Германия чрез Фондацията за икономическо развитие и професионална квалификация.
56. С-е Старинен Пловдив 56. С-е Старинен Пловдив
56. С-е Старинен Пловдив
Снимка 56: Реконструирана стара къща на ул. " К. Стоилов" 50. Сега тук се помещава управлението на сдружение "Старинен Пловдив".
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
 По улиците на старинен Пловдив...
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Старинен Пловдив...
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Старинен Пловдив - възстановена стара къща.
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Старинен Пловдив - къща "Недкович".
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Старинен Пловдив - къща "Георгиади", в която е разположена една от експозициите на Исторически музей Пловдив.
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Етнографски музей, разположен в Старинен Пловдив
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Църква в Старинен Пловдив
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Дворът на Етнографкия музей в Старинен Пловдив
Старинен Пловдив Старинен Пловдив
Старинен Пловдив
Къща в Старинен Пловдив