Галерии

Древният Пловдив

Пловдив е втория най-голям град в България и е разположен красиво на двата бряга на р. Марица и на шестте уникални сиенитови хълма /наречени “тепета”/. Около трите източни хълма траките създават древното селище Евмолпия, което по-късно е наречено Пулпудева. През 342г. пр.н.е. градът е завзет от Филип ІІ Македонски и назован Филепопол. Името Тримонциум / “град на три хълма”/ му е дадено през римските времена. Славяните го наричат Пловдив.
Древната част на три хълмения град е архитектурен резерват. Древният Пловдив е запазил атмосферата на Възраждането и до наши дни.

Тракийско селище Тракийско селище
Тракийско селище
Най-древните жители по тези земи датират от новокаменната, каменно – медната и бронзовата епоха. През втората половина на първото хилядолетие пр.н.е., на Трихълмието, траките основат древното селище ЕвмолпиасНебет тепе е североизточния хълм, който е най-близо до река Марица. Висок е 203 м. Археологическите разкопки, направени в последните десетилетия, доказват наличието на някогашно тракийско селище съществувало тук. През 4-ти век пр.н.е. то започнало постепенно да прераства в град с дебели укрепени стени, павирани улици и канализация. Разрастването на селището в истински град било типично явление за развитието на селищата из цяла Тракия, и довело до изграждането на укрепен царски център (т.нар. \\"тюрзис\\"), разположен на Небет тепе.
Крепостните стени Крепостните стени
Крепостните стени
Част от крепостните стени на хилядолетния град Пловдив, познат още с имената Филипополис, Пулпудева, Евмолпия, Тримонциум, Улпия, Флавия, Метропол, Неокор, Пловдив...Бихте могли лесно да разпознаете различните периоди на строителство на отделните нива - при траките- 1-во ниво, при Филип Македонски - 2-ро ниво, при римляните - 3-то ниво.
Лапидариоум Лапидариоум
Лапидариоум
Музей на открито в пространството между ресторант “Жанет” и управление “Старинен Пловдив” ­ така нар. лапидариум, където са изложени антични мраморни колони, открити при разкопки в Стария град.
Източната кръгла кула Източната кръгла кула
Източната кръгла кула
Източната кръгла кула от крепостните стени на старото римско селище. Вдясно се намира църквата Свети Свети Константин и Елена, запазена и до днес.
Източната стена Източната стена
Източната стена
Изглед към източната крепостна стена.
Водохранилището. Водохранилището.
Водохранилището.
Водохранилище от римско време, разположено на Небет тепе в Стария град.
Източната врата Източната врата
Източната врата
Главна улица с богато украсени колонади, в близост до източната врата на древния Филипополис.
Днешната "Източна врата" Днешната "Източна врата"
Днешната "Източна врата"
Днешната "Източна врата" - разположена само на няколко метра от древната източна врата.
Античният театър Античният театър
Античният театър
Най-импозантният пловдивски паметник от античността. Разположен е в седловината между Джамбазтепе и Таксимтепе на Трихълмието, над южния вход на тунела по булевард "Цар Борис III Обендинител". След продължителни археологически разкопки той е разкрит напълно през 1977-1978 година. Изграден в началото на II в. сл. Хр., по времето на император Траян /98-117/ , театърът е бил една от най-значимите обществени сгради на Тримонциум, забележителна с архитектурната си представителност и великолепие. Разрушен е през пети век, когато хунския завоевател Атила напада Филипопол.Театронът или местата за зрителите са амфитеатрално разположени и са разделени на два пръстена от 14 реда всеки. Театърът е имал капацитет от около 7000 зрители. Имената на градските квартали са били издълбани на пейките на всеки сектор и всеки зрител е заемал място в съответния сектор. Сцената с две нива разкрива архитектурното и декоративно богатство на постройката. Била е била украсена с фризове, корнизи и статуи. Високото качество на използваните материали и художественото изпълнение недвусмислено доказват огромното социално значение, което се е придавало на театъра Разкрит е случайно при укрепителните работи по южната крепостна стена, проведени през 1968-79 година от Археологически музей - Пловдив. Близо 10 години отнемат разкопките и разчистването на обекта, при които се отстраняват 15 метра дебел земен пласт.От амфитеатралния театрон са оцелели 20 от всичко 28 реда. Включен в границите на архитектурния резерват "Старинен Пловдив", днес театърът се вписва в неговия ансамбъл като най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществена върху Трихълмието през вековете. Възроден за нов живот, той е привлекателно духовно средище на града, в което съвременната култура взаимодейства с непреходните ценности на Това е единственият случай, при който в Пловдив са намерени не само фрагменти, а е възстановен цял археологически обект, адаптиран към съвременните театрални изисквания - на 18 октомври 1981 година тук за първи път след реставрация (по проект на арх. Вера Коларова) е изнесен спектакъл пред 4000 зрители. Сега Античният тетър е действаща сцена на открито главно за оперни фестивали и летни концерти.
Античният театър Античният театър
Античният театър
Въпреки пораженията, в театрона са запазени 14 реда амфитеатрално разположени седалки от обработен мрамор. Вероятно в първоначалния си вид е побирал от 5000 до 7000 зрители.
Античният театър Античният театър
Античният театър
В отделните сектори все още личат изписани имената на филите (районите) на тогавашния град.
Античният театър Античният театър
Античният театър
Античното каменно стълбище, което е на около 2000 години все още може да се използва.
Античният театър Античният театър
Античният театър
Античният театър и забележителната "синя" къща, разположена точно над него.
Римският форум Римският форум
Римският форум
Римският форум.
Римският форум Римският форум
Римският форум
Северната част на Римския форум.
Римският форум Римският форум
Римският форум
Част от укрепителната стена на юг от Форума.
Римският форум. Римският форум.
Римският форум.
Римският форум.
Римският форум Римският форум
Римският форум
Улица от Римския форум.
Римският форум Римският форум
Римският форум
Старинен надпис на колона, принадлежаща на Римския форум.
Археологическият подлез Археологическият подлез
Археологическият подлез
Старинна улица водеща към Форума. Днес тя е разположена в подлеза, наречен "Археологически". 
Ейрене Ейрене
Ейрене
Центарлното пано от "Ейрене" мозайка (датираща от 3-ти век) намерена. Намира се в т.н. "Археологически подлез" на бул. "Цар Борис III Обединител" - откъм южния вход на тунела. Ейрене е името с което е подписано изображението на жена.
Римският стадион Римският стадион
Римският стадион
Римският стадион - поглед отгоре.
Римскияt стадион Римскияt стадион
Римскияt стадион
Чертеж на Римския стадион, направен при реконструкцията от известния пловдивски архитект Матей Матеев.
Римският стадион Римският стадион
Римският стадион
Римският стадион днес се използва като открита театрална сцена.
Акведутът Акведутът
Акведутът
Реставрираната част от акведутът (водопроводът) - дълъг 18 км и снабдяващ града с прясна вода от планината.Той е бил разрушен  от турските нашественици в края на 14-ти век.
Хисар капия Хисар капия
Хисар капия
Хисар капия - крепостна врата, която е била източен вход на древния Филипопол, изградена по времето на ранновизантийското владичество (около V-VI век)и запазена до днес.