Новини

Новини

Новият завод на “Винпром Пещера”

Новият завод на “Винпром Пещера”

30.9.2003 г. 0:00:00

 Вчера, в гр.Съединение министърът на земеделието Мехмед Дикме откри обновената винарска изба на “Винпром Пещера”. По неговите думи, това е най-голямата и най-успешна инвестиция по програма САПАРД за Южна България – 6 млн. лв. За създаването на това ново и почти изцяло автоматизирано предприятия са похарчени от собственика общо 9 млн.лв. Заводът ще произвежда 14 милиона литра вино годишно, само с 60 човека персонал.
 Тази година, през м.април за шести пореден в Пловдив бяха връчени наградите от конкурса "Данъкоплатец на годината", организиран от Регионалната данъчна дирекция В категорията "Големи данъкоплатци" приза "Златна роза" грабна "Винпром Пещера". Това е второто отличие на фирмата за най-много внесени данъци.
 По думите на Иван Папазов, изпълнителен директор на “Винпром Пещера” АД предприятието изнася високоалкохолни напитки в много държави. Виното заема по-малък процент, но в износа съотношението между него и високоалкохолните напитки е почти изравнено. Мерло и каберне от серията "Бакхус" се изнасят за Япония и Дания.
 Новият завод разполага с дъбови бъчви, в които ще отлежава 1000 тона от най-доброто питие. Технолози обясниха, че дървените съдове са направени от български дъб, подбиран от района на Странджа и поречието на Камчия и сезониран 5 години. Тази година най-доброто грозде от сортовете “Мерло” и “Каберне” е изкупувано по 50 стотинки за килограм.
 На откриването министър Дикме съобщи, че държавата ще дава не само нисколихвени кредити (3%) за засаждане на лозе, но и ще субсидира изцяло обработката на земята и торенето.

6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2021 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
2.5.2021 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
Велика събота
Велика събота
1.5.2021 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
30.4.2021 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
29.4.2021 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден