Новини

Новини

Фондация “Свети Георги Победоносец”

Фондация “Свети Георги Победоносец”

24.9.2003 г. 0:00:00

От публикация във в. Марица
 Предстои откриването на паметника на Цанко Лавренов в Стария град, благодарение на една фондация, ръководена от родолюбиви българи. Фондация “Свети Георги Победоносец” финансира изграждането на три паметника в града под тепетата – на отец Камен Вичев, на Мильо и на Сашо Сладура. Паметникът на художника Цанко Лавренов е поредния жест на мецената. Автор на скулптурата е отново скулптура Данко Данков, който реализира и другите три емблематични за Пловдив фигури. Официалното откриване ще бъде на 28-ми септември от 11 ч. Творбата е от бронз, тежи повече от 500 кг, висока около 2.5 м и ще посреща гостите на Стария град, седнал да рисува в обичайната си поза. Така скулптурът е видял във фантазията си големия майстор.
 Създателят на фондация “Свети Георги Победоносец” е пловдивчанинът д-р Георги Лазаров, който от години живее в Щатите. Вече няколко години хирургът, воден от носталгията към Родината си, популяризира пловдивската бохема. Той пристига специално за откриването в петък.
Преди 3 години той връчи 10 000 долара на композитора Красимир Кюркчийски за написаната от него “Рапсодия в 7/8”. Сега д-р Лазаров ще поднесе нов подарък за пловдивчани – ще награди лауреатът  на Националния конкурс за симфонично произведение - “Балетна музика в 7/8”. Стартът на състезанието е в деня, определен за световен ден на музиката, 1-ви октомври и ще се проведе от 19 ч. в залата на Оперно-филхармоничното дружество. Диригент на концерта е Чарлз Найдик, гост от Ню Йорк. Публиката ще определи лауреатите на концерта на живо. Класираният на първо място ще получи 6000 долара, вторият – 3000, третият – 1000.
Проф. Чарлз Найдик е известен кларинетист и диригент, преподавател в Julliard School, Manhattan School и Yale University. По думите на д-р Лазаров, Найдик е една обаятелна личност с ренесансова култура и пловдивската публика ще има рядката възможност да се наслади на таланта му. Лауреатите на концерта ще изнесат галаконцерт в зала “България” в София на 3-ти октомври от 19 ч.

Празникът на Светите Братя Кирил и Методий. Годишнина от първото им честване.
По идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира ...
 Седмицата след Великден се нарича Томина неделя
Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Празникът е свързан с ...
Ден на Европа: празник на европейските общности
9 май - Ден на Европа9 май е един от европейските символи, които са част от образа на Европейския съюз наред със синьото знаме, химна и еврото (единната валута). На 9 май 1950 ...
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2021 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
2.5.2021 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
Велика събота
Велика събота
1.5.2021 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
30.4.2021 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.