Новини

Новини

Георги Георгиев - Jorrras с втора самостоятелна изложба в Пловдив

Георги Георгиев - Jorrras с втора самостоятелна изложба в Пловдив

21.12.2009 г. 11:24:04

Изложбата "Long live the King"/ "Да живее Кралят" на Георги Георгиев - Jorrras ще бъде открита от 22 декември до 30 януари в галерия "Сариев".

Георги Георгиев - Jorrras интензивно присъства в българското художествено пространство като един от най-интересните и многообразни млади автори. Графика, живопис, инсталация, фотография, изкушен от текста, Жорас е разточителен и като подбор на средства, и като многопластовост на изказа.

Работите му са определено запомнящи се и знакови заради емоциалността, експресивността и категоричната откровеност, независимо дали става въпрос за билборд от проекта на Венцислав Занков "А-А-Н", за платната от изложбата „Застреляй Господ" или за гротестковата антифетишизация на новата олигархия от проекта „Бизнесът идва".

Изложбата „Long live the King"/ „Да живее Кралят" e втората му самостоятелна изложба през 2009 година след „Бизнесът идва" в галерия „Васка Емануилова" и е подготвена за Галерия Сариев.

В компактното пространство на галерията, Jorrras представя композиция от обекти, собствена интерпретация на затвореното пространство като проблем. От формалните ограничения на това пространство авторът директно скача в символичното ниво на метафората. „Long live the King"/ „Да живее Кралят" поставя напълно реалните въпроси на съвременния човек за ограничаваното пространство, клаустрофобията, сърцевината и екстрема, реалната липса на свобода, все пак, възможната свобода.

В пространствената композиция Jorrras използва няколко инсталации, които кореспондират по между си и превръщат галерията в циничен и зловещ павилион. Тук се срещаме с токсиката на масмедиите и собствената ни погнуса от субординирането ни.

Plovdiv24.com

ПЕТЛЬОВДЕН
ПЕТЛЬОВДЕН
20.1.2021 г. 9:00:00
Обредна трапеза: сварен цял петел, обредни краваи (или пита).
Днес е Атанасовден
Днес е Атанасовден
18.1.2021 г. 8:00:00
Aтанасовден се почита като патронен празник от ковачи, ножари и налбанти. На 18 януари празнуват именниците Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка.
Днес е АНТОНОВДЕН
Днес е АНТОНОВДЕН
17.1.2021 г. 9:00:00
Именници: Антон (означава "безценен" на латински), Андон, Антония, Тончо, Тоня, Антон, Андон.
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
ЮЖНИЦИ -ВЕРИЖНИЦИ
16.1.2021 г. 9:00:00
Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника.
Света мъченица Татяна
Именници: Татяна, Таня
ДНЕС Е БАБИНДЕН
ДНЕС Е БАБИНДЕН
8.1.2021 г. 9:00:00
Празник, посветен на бабите-акушерки, родилките и здравето на децата. Съдържа 3 основни обредни елемента: къпане на малките деца от бабата, което се съпровожда с благословии, намазване на децата с ...
На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като <...
Днес е БОГОЯВЛЕНИЕ / ЙОРДАНОВДЕН
Именници: Йордан, Йорданka, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Дана, Богoлюб/а, Божан/а, Божил, Божидар/a, Боян/а, Богдан/a, Богомил/а, Бистра, Бончо, Бонка. \r\n

Днес е роден първият български генерал - генерал-майор Сава Муткуров
Той е деен участник в Съединението, в Сръбско-Българската война, застава на страната на Стамболов, за да защити отечеството срещу русофилския преврат; би...
 2 януари - СИЛВЕСТЪРОВДЕН
Патрон на празника е Свети Силвестър, римски папа (314–335) от, покръстил император Константин Велики. По време на неговото светителство неделният ден бил преименуван от "ден на Слънцето"...