Новини

Новини

Европейска седмица на мобилността (16-22 септември)

Европейска седмица на мобилността (16-22 септември)

16.9.2003 г. 0:00:00

Новини от Министерството на околната среда и водите:
 Въведен е мобилен Зелен телефон - 048 1222. На гражданите могат да се обаждат в случай на екологично замърсяване от всякакъв вид, което изисква незабавна намеса от страна на специализираните органи за опазване на околната среда.
 Освен товa, а известният вече Зелен телефон - 988 82 05, продължава да работи и да приема сигнали, мнения и препоръки за всичко, свързано със състоянието на околната среда в България.
 През 2002 г. Европейската седмица на мобилността успя да се установи като истинска европейска инициатива, като в нея участваха 320 града от 21 страни. Следвайки този успех, през м. Септември 2003 г. ще бъде организирано второ издание.В периода 16-22 септември европейските граждани ще имат отново възможност да участват цяла седмица в събития, посветени на устойчивата мобилност. Във всеки ден от седмицата местните власти, съвместно с местни организации и сдружения ще проведат голям брой различни инициативи, които да засягат различни аспекти на мобилността в градски условия. НПО и представителите на бизнеса ще имат възможност да участват чрез своите местни клонове в съвместни проекти с местните власти, с цел устойчивата мобилност да се превърне в постоянна тема.
 Най-важната проява на цялата седмица ще бъде провеждането на Деня без автомобили - 22 септември, като голямото предизвикателство е организирането на кампанията  “В града без моя автомобил” в работен ден. Основната тема на Европейската седмица на мобилността 2003 ще бъде темата "ДОСТЪПНОСТ". Целта е да се създаде приятен град, който да осигури устойчива мобилност за всички и да удовлетвори специфичните нужди на различните социални групи. Чрез тази основна тема, Европейската седмица на мобилността иска да даде своя принос към Европейската година на хората с увреждания.
 Министерството на околната среда и водите организира Седмица на мобилността от 16 до 22 септември и Ден без автомобили на 22 септември под егидата на Европейската комисия. Основна цел на кампанията е да насърчи по - голяма съпричастност и отговорност на обществото за подобряване на мобилността в градовете в контекста на опазване на околната среда.

6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6 май - ГЕРГЬОВДЕН
6.5.2021 г. 8:00:00
Празникът, наричан в различните краища още и Гергювден, Гергевден, Гюрговден, Джурджовдън, се чества в деня на християнския светец Георги, който в народни...
3 май - Световен ден на Свободата на печата
Световният ден на ;Свободата на печата се чества от 1992 г. по инициатива на ЮНЕСКО от 3 май 1991 г., утвърден от Общото събрание на ООН на 21 декември 1993 г.
2 МАЙ - БОРИСОВДЕН (църк.празник посветен на СВ. княз БОРИС-МИХАИЛ)
На 2 май източноправославната църква чества Борисовден - на този ден всички с имена Борис, Боряна, Борислав, Борислава празнуват своите именни дни.
ВЕЛИКДЕН
ВЕЛИКДЕН
2.5.2021 г. 8:00:00
Имен ден: Величка, Величко, Велина, Вили, Велиана, Велика.
1 май - Ден на труда - официален празник за Република България
1 май за България е Ден на труда и празник на КНСБ.
Велика събота
Велика събота
1.5.2021 г. 8:00:00
В събота жените отнасят на гробищата и раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.
Разпети петък
Разпети петък
30.4.2021 г. 8:00:00
На Разпети или Велики петък се възсъздава свалянето на Христос от кръста и неговото погребение.
Велики четвъртък
Велики четвъртък
29.4.2021 г. 8:00:00
Ранната сутрин на Великия четвъртък е отредена в повечето райони на страната за боядисването на яйцата.
Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви
Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.
Легенда за великденския заек
Великденският заек е един от най-разпространените и познати символи на Великден