Новини

Новини

 Премиера на избрани стихове от Илко Димитров

Премиера на избрани стихове от Илко Димитров

6.6.2008 г. 17:11:25

На 09 юни / понеделник / от 18. 00 ч., в галерия „Ромфея”, Пловдив, бул. „Марица”, № 83, ще бъде представена новата книга на Илко Димитров - сборник избрана поезия „Бяло”, публикуван от издателство „Стигмати”. Съставителството и подборът са на Борис Христов, а оформлението е на Румен Евтимов.

Илко Димитров е автор на шест книги с поезия и три книги с проза – приказки за деца, философски есета и пародии. За поемата „Паркът” получава наградата за 1999 г. на Сдружение на българските писатели, а поемата „Разчленяване” е сред номинираните за най-добра книга за 2001 г. Работил е като прокурор, съдия и адвокат, основател и ръководител на неправителствени организации за защита на правата на човека и за развитие на гражданското общество. Бил е заместник-министър на отбраната в правителството на Симеон Сакскобургготски, народен представител в 40 НС.

 

 

Отзиви за поезията на Илко Димитров:

Иван Теофилов, 2007: Особено много ми допада Илко Димитров. И досега смятам, че той е един от най-сериозните наши поети.

Йордан Ефтимов, 2001: През 1999 г. за поемата си "Паркът" Илко Димитров заслужено спечели годишната награда на Сдружение на български писатели. През 99-а нито имаше много поетически книги, които да могат да й се равнят по вещината на езиковата уместност, на способността да се изграждат запомнящи се поетически образи, нито пък имаше книги, които да си поставят толкова големи въпроси за разрешаване.

Михаил Неделчев, 2001: "Разчленяване" от Илко Димитров е наистина трагическа книга. Тя борави с митологическите същности на българското мислене, свързано с периода от Възраждането насам и с гигантското несъответствие между разпадналата се общност, обитаваща географските и историческите български граници, и митологичните същности и фигури.

 

Снимка - Дневник

Plovdiv Hotels
19.7.2002 г. 15:40:15
Plovdiv Hotels µ@®¥¶...