Новини

Новини

 Пловдивският университет участва в търсенето на частицата Бог

Пловдивският университет участва в търсенето на частицата Бог

25.11.2009 г. 13:22:10

Пловдивският университет се включи в научните изследвания в ЦЕРН за търсене на частицата бог, от която тръгва материята. Това стана ясно вчера на презентацията на доц. Ваньо Чолаков и първия студент, участвал на живо в експеримента - Мирчо Родозов.

Двамата са били част от българската група, включена в проекта СМS на ускорителя LHC в Швейцария, чиято крайна цел е да установи коя е майката на всички частици. Ускорителят е проектиран да изследва физиката на елементарните частици и тежи 12 500 тона.

Изследването трябва да отговори на фундаментални въпроси като тези: какво е маса, от какво е направена Вселената, съществува ли нова форма на материята. В момента върху експеримента работят 2500 учени от 39 държави, а нашите физици участвали в сглобяването на супермодулите, в тестването и контрола на СМS.

Това ставало в модерно оборудвани зали, където се извършвал анализ на текущите и експериментални данни. „Участвахме в схемите на дежурствата, които обезпечават денонощната работа на СМS. От това зависи успешното изпълнение на редица основни задачи от физическата програма на експеримента", обясни доц. Чолаков.

И занапред ПУ ще участва в тестовите изпитания на RPC камерите с площ 3.5 дка, които са правени в България.

Радио Пловдив

Повече за ЦЕРН:


Plovdiv Hotels
19.7.2002 г. 15:40:15
Plovdiv Hotels µ@®¥¶...